Till navigation Till innehåll (s)

Nu startar bygget av den nya arkitekturskolan i Stockholm

Fredag, 18 januari 2013
Ett första spadtag har idag tagits för Kungliga Tekniska Högskolans (KTH:s) nya arkitekturskola. Med ett nytt ovalt fyravåningshus får arkitektstudenterna en stimulerande och kreativ miljö mitt på campusområdet. Samtidigt går också startskottet för en ny entréplats som blir huvudentré till hela KTH Campus.

Trots att arkitekturskolan tillhört KTH har skolan haft sin verksamhet utanför campus sedan 1970. Nu, över 40 år senare, tar KTH i samarbete med Akademiska Hus ett första spadtag för en ny byggnad för KTH:s arkitekturskola mitt på campus samt ett nytt entréhus. Tillsammans mäter de 14 300 kvm och kommer att byggas i anslutning till den nya entréplatsen. Ambitionen är att låta det nya ovala fyravåningshuset bli en stimulerande och kreativ arkitektmiljö samt att göra det nya entréhuset till en självklar mötesplats för studenter, forskare och lärare på campusområdet.

 Skisser: Tham & Videgård

Vid dagens första spadtag medverkade Peter Gudmundson, rektor KTH, Regina Kevius, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, Stellan Lundström, dekan för skolan för Arkitektur och Samhällsbyggnad och Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

– Flytten av arkitekturskolan till nya lokaler centralt placerade på KTH Campus öppnar för än starkare samverkan med övriga delar av KTH. Att arkitektskolan kommer att sitta i ett modernt, vackert hus passar bra in i bilden av KTH:s arkitekter. Den nya entréplatsen i direkt anslutning kommer att stärka KTH:s profil, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH.

 Skisser: Tham & Videgård

Akademiska Hus investerar drygt 400 miljoner kronor i den nya arkitekturskolan som kommer att innehålla ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasalar. I mitten av byggnaden anläggs en öppen hall som ska fungera som både en samlingsplats och ett utställningsrum för arkitektstudenterna. Ritsalarna är utformade som öppna plan med 360 graders utsikt och möjlighet till indelning i mindre rumsformationer. Högst upp avslutas byggnaden med en takvåning med takterrasser med utsikt över KTH och stenstaden i söder. I anslutning till arkitekturskolan tillkommer det nya entréhuset, som får ett nytt café och kontor för olika administrativa funktioner och konferensrum.

– Arkitekturskolan i samverkan med den nya entrén till KTH Campus bidrar starkt till områdets och universitetshuvudstaden Stockholms framgångar. Vi är mycket stolta över att tillsammans med KTH vara en viktig del av kunskapsregionens utveckling, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm.

Både Akademiska Hus och KTH ställer höga klimat- och miljökrav, och nybyggnaderna kommer att klassas enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad. Arkitekt för nya arkitekturskolan och entréhuset är Tham & Videgård. De två byggprojekten beräknas vara klara för inflyttning höstterminen 2015.