Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus stöttar Stockholms universitets hållbarhetssatsning på stadsodling

Fredag, 4 juli 2014
Stadsodling har blivit allt populärare. Akademiska Hus stödjer för tredje året i rad Stockholms universitet genom att upplåta mark på Frescati för att möjliggöra en sommarkurs i stadsodling. Kursen ”Stadsodling – planering, miljö och hälsa” är väldigt populär med en antagning på 25-30 personer per termin och en reservlista på 250. Den lockar studenter inom flera olika områden med allt från arkitekter, ingenjörer, miljövetare och geografer till litteraturvetare, jurister och historiker.

Stadsodling är i stort sett all odling som sker i stadsmiljö, enligt Christina Schaffer, stadsodlingsexpert och kursledare. Det kan antingen vara urbana kommersiella jordbruk eller odlingar/trädgårdar för gemenskap, trivsel och säkerhet som odling i parker eller i grönområden utanför flervåningshus. Christina arbetar inom forskningsinriktningen agroforestry som handlar om att odla ätbara fleråriga växter som samplanteras med andra växter som skapar bra förutsättningar som näring och skugga. Istället för att förbättra produktiviteten genom gödsling har man växter som kan förse odlingen med detta på egen hand. Perennerna som inte är ätbara växer upp, skördas och läggs direkt tillbaka på jorden och skapar på så sätt näring. Detta gör att man blir mindre beroende av resurser utifrån och odlingen kräver inte lika mycket arbete.

Frescatis stadsodling är delvis uppbyggd av återvunna resurser från Bergianska trädgården, 4-H-gården i Frescati och från Djurgårdsförvaltningen och Akademiska Hus har förutom att ha upplåtit marken även bidragit med växter. Typen av odling på Frescati kallas skogsträdgårdsodling och har fördelen att vara den mest lättskötta typen av odling. Akademiska Hus förvaltare Leif Jonsson ser att marken som tidigare var en gräsyta nu används på ett bättre sätt.

Artlistan för odlingen på Frescati är lång och innehåller ca 100 olika ätbara sorter. Det finns en del medicinalväxter men även ovanliga arter för svenska förhållanden och ofta kan inte bara bär eller frukter ätas utan även blad, rötter eller färska skott. Det som finns är inte ogräs utan ska ätas eller tillföra näring eller något annat till en annan växt. I det lilla området som ligger vid tunnelbanan ute på Frescati kan passerande nu få se en glimt av bland annat jordgubbar och krusbär som tittar fram i sommarsolen.

Flera kommuner och stadsdelar är intresserade av att ha skogsträdgårdsodlingar i sina parker och studenterna som denna sommar läser kursen ska titta på hur det kan komma att se ut för just Norrmalms stadsdelförvaltning.

Akademiska Hus fortsätter att arbeta för att stödja en ökad miljömedvetenhet i samhället. Kanske en bioodling på campus är nästa projekt?