Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Petra Stenberg
Servicekoordinator
070 285 13 21
petra.stenberg@akademiskahus.se

Invigning av LUX – Lunds universitets nya humanist- och teologcentrum

Torsdag, 28 augusti 2014
Nu har nya LUX vid Lunds universitet invigts. Den nya byggnaden på 7 000 kvm flätar samman det gamla Zoologihuset och en 60-talsbyggnad till en ny helhet. Tillsammans med grannen SOL bildar LUX ett nytt humanistiskt och teologiskt centrum mitt i Kunskapsstråket i Lund.  

Tillsammans med Lunds universitet har målsättningen varit att skapa en tillgänglig, öppen och inbjudande plats med stimulerande studiemiljöer, effektiva arbetsplatser, hörsalar, bibliotek, caféer och inte minst mötesplatser. Fokus har lagts vid öppna ytor med koppling mellan inne- och utemiljöer samt mellan gammalt och nytt. Att bevara kulturen i det gamla och fläta samman det med hjälp av något nytt har varit den största utmaningen. Tack vare ett mycket bra samarbete mellan Akademiska Hus och Lunds universitet, Lunds kommun och Jais Arkitekter så har projektet varit framgångsrikt.

- För oss handlade det här projektet om att ansvarsfullt bygga om nästan 11 000 kvadratmeter i de gamla byggnaderna och att bygga 7 000 kvadratmeter helt nytt. Den nya byggnaden skulle inte bara ligga som en brygga mellan de gamla utan snarare fläta samman dem till en ny helhet. Nya LUX är en modern byggnad med en lång historia, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus

Programmet vid invigningen av LUX den 28 augusti.

13.00–13.30 INVIGNINGSCEREMONI I FOAJEN
Lynn Åkesson (Dekanus HT-fakulteterna),
Oskar Styf (Humanistiska och teologiska studentkåren) och
Kerstin Lindberg Göransson (Vd Akademiska Hus).

En ensemble ur Lunds akademiska kör sjunger.

14.00–16.00 ”HOT SPOTS”

  • Institutionerna presenterar sin verksamhet
  • Rebusar i LUX-biblioteket
  • Robotlabbet
  • Humanistlaboratoriet: Motion Capture-studion
  • Livesändning från LUX:C121 – upptäck möjligheterna med streaming
  • Rundvandring i LUX:s katakomber

14.00–14.45 STAFETTFÖRELÄSNING PÅ TEMAT KOMMUNIKATION MED FORSKARE PÅ LUX | LUX:C121
Ola Wikander, Lovisa Brännstedt, Lina Sturfelt, Björn Fritz och Cathrine Felix

14.00–14.45 EN KORRIDOR ÄR BARA EN KORRIDOR OM DU GÖR DEN TILL EN KORRIDOR OCH EN GATA ÄR BARA EN GATA OM DU GÖR DEN TILL EN GATA | LUX AULA (LUX:C116)
Mats White (JAIS arkitekter) och Ingrid Gustavsson (arkitekturråd, Akademiska hus)

15:00–15.30 KONSTEN PÅ LUX | LUX:C126
Peter Hagdahl (Curator, Statens konstråd) samtalar med konstnären Annika Ström

15:00–15.30 LU:s CAMPUSPLAN (LU Byggnad) | LUX AULA (LUX:C116)
Åsa Bergenudd

Fika gärna i Café LUX och smaka vår specialkomponerade invigningskaka.

14.00–16.00 ”HOT SPOTS”
HUS A
Institutionen för arkeologi och antikens historia (Plan 0 & 1)
Vi ger smakprov på hur det förflutna väcks till liv genom materialanalys, experimentell arkeologi och den senaste 3D-tekniken. Se och känn på föremål. Osteologerna visar hur de jobbar i det osteologiska labbet.

Historiska institutionen (Plan 2, 3 och 4)
Prova dina kunskaper i historia och mänskliga rättigheter i vår quiz! Våra studenter guidar runt på institutionen, och vår forskning i historia och mänskliga rättigheter presenteras.

HUS B
Rundvandringar i LUX:s katakomber (Plan 0)
En byggnad är idag mer att likna vid en maskin där den bakomliggande tekniken oftast är dold för allmänheten. Akademiska Hus visar upp de osynliga funktionerna som får byggnaden att fungera. Välkomna ned!

Institutionen för kulturvetenskaper (Plan 1)
Möt lärare från musikvetenskap som både spelar och pratar om musik, musikvetenskap och inte minst musikproduktion. Interaktivitet, spontanitet och processer utlovas! (LUX:B129)

Centrum för teologi och religionsvetenskap (Plan 1)
Nyfiken på religionsvetenskap och teologi? Kom och prata direkt med våra studievägledare om vilka utbildningsvägar som finns inom området!

Filosofiska institutionen (Plan 4 & 5)
Kom och besök oss och ställ frågor om våra ämnen praktisk filosofi, teoretisk filosofi och kognitionsvetenskap! I robotlabbet (Plan 4) visar vi upp vår verksamhet och demonstrerar en robotinstallation på temat ”ljus”. Besökare kommer också att få träffa roboten Epi och få en se hur den uppmärksammar sin omgivning.

HUS C
Institutionen för kulturvetenskaper (Plan 3)
Välkomna att besöka Institutionen för kulturvetenskaper och få en inblick i våra ämnen och utbildningar!

  • Kom och gör bokhistoria! 14.00 och 15.00, vi tittar på och pratar om böcker från fem sekler. Varje tillfälle tar cirka 20 minuter. (LUX:C327)

Humanistlaboratoriet: Motion Capture-studion (Plan 1)
I Humanistlabbets Motion Capture-studio kan kroppsspråk, gester, historiska bataljer eller varför inte uråldriga hantverkstekniker studeras och analyseras i tre dimensioner. Nyfiken? Kom och prata med oss!

Livesändning från LUX:C121 (Plan 1/Foajén)
Vi livesänder stafettföreläsningen och demonstrerar hur utrustningen fungerar. Kom och prova på!

LUX-biblioteket (Plan 1 & 2)
Biblioteket är öppet som vanligt om du vill passa på att skaffa lånekort, fråga om böcker, kopiera eller helt enkelt låna en bok.

  • Invigningsfrågesport! Utforska biblioteket för att hitta svaren på frågorna och passa samtidigt på att se dig omkring och hitta din favoritplats.