Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus delårsrapport 1 januari – 30 september 2014

Tisdag, 28 oktober 2014
Delårsrapporten för perioden januari till och med september 2014 visar att resultatet av fastighetsförvaltningen är fortsatt gott och utvecklas enligt plan.

Kunskapssverige fortsätter att växa. I september invigdes ett av Akademiska Hus större projekt, VHC – Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum på Campus Ultuna i södra Uppsala. VHC är ett samlingscentrum på 53 000 kvadratmeter för forskning, utbildning och djurvård i världsklass och norra Europas modernaste djursjukhus. Skapandet av VHC på Campus Ultuna är ett led i Sveriges lantbruksuniversitets målsättning att närstående verksamheter ska samlokaliseras.

- En av Akademiska Hus viktigaste drivkrafter är att bidra till lärosätenas långsiktiga utveckling. Ett gott exempel är att vi nu tagit första spadtaget för Uppsala universitets nya byggnad, Segerstedthuset i Blåsenhus-området – det är ett bra exempel på ett konkret resultat av ett långt samverkansprojekt, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

Huset ska fungera som en mötesplats för hela Uppsala universitet, samtidigt som det inrymmer kontor för ledning och förvaltning. Byggnaden som är cirka 20 000 kvadratmeter beräknas stå färdig 2017 och kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad.

Hållbarhetsfrågorna fortsätter att stå i fokus. Under sommaren och hösten har en rad satsningar påbörjats, bland annat ett stort energieffektiviseringsprojekt i Södra huset vid Stockholms universitet. Europas största solcellsanläggning i sitt slag, 850 kvadratmeter med högeffektiva solpaneler, har under sommaren 2014 installerats på taket på Maskinteknikhuset på Lunds Tekniska Högskola. Denna satsning kunde ske tack vare nära samverkan med flera aktörer.

Resultatet av fastighetsförvaltningen är fortsatt gott och utvecklas enligt plan. Driftöverskottet ökade med 138 Mkr till 2 859 Mkr, både tack vare högre hyresintäkter och lägre driftkostnader. Finansnettot uppgick till –725 Mkr (–274) där (-415) Mkr (44) beror på orealiserade värdeförändringar i finansiella derivatinstrument. Periodens resultat före skatt ökade från 2 891 Mkr till 5 138 Mkr. Ökningen är främst hänförlig till orealiserade värdeförändringar i fastigheter. Hittills under året har Akademiska Hus investerat 2 301 Mkr i ny-, till- och ombyggnader samt förvärv.

 

Delårsrapporten i sammandrag:

  • Hyresintäkterna uppgick till 4 109 Mkr (4 005). Hyresintäkten per kvadratmeter ökar främst till följd av att nya driftsättningar innehåller större grad av specialiserade lokaler.

  • Driftöverskottet uppgick till 2 859 Mkr (2 721), vilket är en förbättring med 138 Mkr.

  • Resultatpåverkande värdeförändringar i fastigheter uppgick netto till 3 043 Mkr (491). Övervägande delen av dessa är orealiserade.

  • Finansnettot för perioden uppgick till –725 Mkr (–274). I finansnettot ingår värdeförändringar på finansiella instrument med –415 Mkr (44). Större delen av värdeförändringarna är orealiserade.

  • Resultatet före skatt för perioden uppgick till 5 138 Mkr (2 891) och periodens resultat blev 4 065 Mkr (2 257).

  • Investeringar i om-, till- och nybyggnader samt förvärv uppgick under perioden till 2 301 Mkr (2 070).

  • Direktavkastningen (exklusive fastigheter under uppförande) uppgick till 6,7 procent (6,9) på helårsbasis.