Till navigation Till innehåll (s)

Spaden i jorden för nya A-huset i Luleå

Onsdag, 1 oktober 2014
Idag tar Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, tillsammans med Michael Walmerud, vice vd för Akademiska Hus, och Sanna Dahlberg, vice ordförande i Teknologkåren vid LTU, första spadtaget för A-huset på Campus Luleå. 

Det nya A-huset kommer att få en spektakulär fasad med en omfattande glasvägg av specialdesignat glas, inspirerat av den utbildning och forskning som pågår vid Luleå tekniska universitet. Fasaden kommer att kunna belysas så att den speglar dygnets olika timmar och årstidernas skiftningar. Tanken är att glasväggen ska förena inne- och utemiljön i universitetsområdet och är ett steg i utvecklingen mot den framtida studie- och arbetsmiljön på universitetet. 

Akademiska Hus och Luleå tekniska universitet (LTU) har använt campusplanen för Luleå i planeringen av A-husets ombyggnation. I det framtida A-huset ska institutionen för ekonomi, teknik och samhälle (ETS) och institutionen för system- och rymdteknik (SRT) rymmas. Hela 2 500 kvadratmeter nya ytor skapas, samtidigt som en stor del av de befintliga lokalerna moderniseras. Dessutom ska en ny serverhall för hela LTU inrättas i källaren, och värmen från serverhallen ska tas tillvara i byggnaden. I fokus för ombyggnaden är fler studentytor och attraktiva undervisningsmiljöer. I campusplanen för Luleå spelar Regnbågsallén en viktig roll som huvudstråk på campus, och med en ny tydlig entré ska A-huset hjälpa till att förstärka både stråket och campusområdets koppling till teknikparken Aurorum. 

Designen av glasytorna med olika tecken och symboler är skapad av Jenny Strand och Melina Androulaki vid Grafisk produktion på LTU.