Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus bidrar till nya gula t-banelinjen i Solna

Fredag, 21 november 2014
Akademiska Hus kommer att bidra med 40 miljoner till finansieringen av tunnelbanans nya gula linje till Hagastaden och Arenastaden. Två tredjedelar av Solna stads del av medfinansieringen av den nya linjen är därmed säkrad.

Den nya gula tunnelbanelinjen bidrar starkt till att Solna och Stockholm växer ihop. Linjen som går från Odenplan till Arenastaden via Hagastaden kommer att byggas under mark. Just nu utreds hur tunnelbanans sträckning kan gå och var stationsuppgångarna kan placeras.

- Goda kommunikationer är helt avgörande för en framgångsrik stadsutveckling. Tunnelbanan är därför mycket viktig för utvecklingen av Hagastaden som ett av de ledande life-scienceområdena i världen, och för universitetshuvudstaden Stockholm, säger Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska Hus region Stockholm.

Stockholms läns landsting och fyra Stockholmskommuner arbetar nu för fullt med att förbereda den största tunnelbaneutbyggnaden på decennier. Den totala investeringskostnaden uppgår till 27,5 miljarder kronor. Regeringens förhandlingsman HG Wessberg har varit tydlig med att näringslivet och fastighetsägare måste bidra till investeringen då de drar vinning av utbyggnaden.

Med Akademiska Hus beslut har Solna stad fått in 400 miljoner av de 600 miljoner som staden medfinansierar den nya tunnelbanan med. Modellen för medfinansiering från fastighetsägare användes också vid utbyggnaden av tvärbanan till Solna.