Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Tomas Nilsson
Projektområdeschef
070 610 31 17
tomas.nilsson@akademiskahus.se

Skandionkliniken vår andra nominering till Årets Bygge 2015

Fredag, 14 november 2014
Skandionkliniken i Uppsala har av branschtidningen Byggindustrin nominerats till det prestigefyllda priset Årets Bygge 2015. Det här är Akademiska Hus andra nominering till årets pris. Den 10 oktober nominerades VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala.

Kliniken ägs och förvaltas av Akademiska Hus, medan verksamheten drivs av sju landsting genom Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling (KAS). Skandionkliniken är den första kliniken i Norden för behandling med protoner, och blir ett nationellt centrum som kommer att erbjuda patienter från hela Sverige en unik form av strålbehandling med färre biverkningar än vid traditionell strålning av cancertumörer.

I juni 2011 togs det första spadtaget, huset invigs i december 2014 och första patientbehandling är planerad till sommaren 2015.

Huset är vackert med en ytterfasad av grafisk betong och perforerad aluminiumplåt med små och stora hål i ett mönster som återkommer på flera platser även inne i byggnaden. De patienter som kommer till kliniken för behandling ska känna sig välkomna och omhändertagna. Den stora utmaningen i projektet har varit att skapa en vårdande miljö som sätter patienten i fokus och där miljön ska vara en del i tillfrisknandet. Det handlar om färgsättning, skulpturer, ljud- och ljusinstallationer allt för att skapa en funktionell och samtidigt trivsam och stärkande miljö för patienter och vårdpersonalen.

På våning fyra i huset finns ett hotell med tillhörande restaurang.

Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum

VHC, som invigdes tidigare under hösten, nominerades till priset den 10 oktober. Läs mer om projektet i länken nedan.



Akademiska Hus fick priset Årets Bygge 2014 med Aula Medica i Solna - en profilbyggnad för området som Akademiska Hus uppförde åt Karolinska Institutet.