Till navigation Till innehåll (s)

Wingårdhs runda p-hus i glas stärker hållbarheten på Campus Solna

Fredag, 19 december 2014
Campus Solna växer med bland annat byggandet av forskningslaboratoriet Biomedicum och student- och gästforskarbostäder. I gällande campusplan är strategin att koncentrera biltrafiken och parkeringen till ytterområdena. Akademiska Hus kommer därför att i en första etapp bygga ett p-hus med 540 platser.

Bild: Wingårdh arkitektkontor. Det är p-huset till vänster som ska byggas. 

P-huset byggs vid Tomtebodavägen intill järnvägsspåren. Platsen är vald med stor omsorg. Utveckling i utkanterna av universitetsområdet möjliggör bevarande av campus ursprungliga kärna med tegelhus och parkmiljöer och nyttjande av marken för forskning och kontor. Området utvecklas till att bli enklare och tryggare att promenera i och bilar får färdas på de gåendes villkor.

- Detta är ett steg i att göra campus mer hållbart och koncentrera parkering till ett fåtal platser i utkanten av området, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm. Att dessutom få en kort promenad ifall man väljer att köra bil är bara hälsosamt och helt i linje med Karolinska Institutets vision att förbättra människors hälsa.

Byggnaden är ritad av Wingårdh arkitektkontor och ger med sin cirkulära form en både intressant och effektiv lösning. Skalan och gestaltningen är helt i linje med den övriga utbyggnaden av campusmiljön. P-huset är med sin fasadbeklädnad av glas och sin energieffektiva belysning väl synlig från Essingeleden, inte minst under den mörka årstiden. Ljussättningen bidrar också till att skapa en tryggare utemiljö. P-huset har några enklare förråd för bland annat cyklar. Även laddplatser för elbilar kommer iordningställas.

Byggstart sker våren 2015 med ett färdigställande till sommaren 2016.