Till navigation Till innehåll (s)

Nyinvigning av Frescatibiblioteket

Torsdag, 19 februari 2015
Igår invigdes Frescatibiblioteket (f d Stockholms universitetsbibliotek) under stor pompa och ståt. Biblioteksbyggnaden, signerad arkitekt Ralph Erskine, slog upp sina portar 1983. Med 1,8 miljoner besökare årligen är slitaget tämligen hårt och i kombination med att ändrade studie- och arbetssätt för både forskare, studenter och personal var behovet av renovering och modernisering välbehövligt.

Efter 1,5 års arbete har biblioteket nu bland annat fått nya ytskikt och ny ventilation, fler grupprum, 100 studieplatser har tillkommit och wi-fi och många eluttag för medhavd dator har installerats. Nästan all inredning är ny. Dessutom har ny konst tillkommit och befintlig sådan lyfts fram på synligare platser.

Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding talade om Frescatibiblioteket som ett kunskapsnav, en mötesplats och en framtidens lärandemiljö -  ett forskningsbibliotek i framkant.

Överbibliotekarie Wilhelm Widmark tackade särskilt Akademiska Hus för att renoveringsarbetet gått så smidigt och för att både tidplan och budget hållits.Regiondirektör Sten Wetterblad, lyfte fram universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholms starka utveckling och betonade bibliotekets viktiga roll i denna.