Till navigation Till innehåll (s)

Ibrahim Baylan besöker geoenergianläggningen på Karlstads universitet

Torsdag, 19 mars 2015
Onsdagen den 18 mars fanns energiminister Ibrahim Baylan på plats vid Karlstads universitet. Där fick han en guidad visning av driftcentralen för att lära sig mer om geoenergianläggningen som gör Karlstads universitet självförsörjande på kyla och värme. 

Satsningen på geoenergi är ett led i Akademiska Hus arbete för att minska mängden köpt energi med 50 procent till år 2025 jämfört med år 2000. Ministern var genuint intresserad av anläggningen och ville framförallt få förståelse för hur kylan utvinns och uttryckte sin positivitet gentemot satsningen på solceller. Regiondirektör Birgitta Hohlfält van Dalen fick möjlighet att berätta om att energiarbetet inbegriper både dagliga åtgärder i vårt fastighetsbestånd av vår driftpersonal såväl som större insatser som geoenergianläggningen på Karlstads universitet. Vi på Akademiska Hus anser att vi uppnår bäst potential genom att säkra en energieffektiv drift och därefter se över försörjningsfrågan. Redan innan anläggningen togs i bruk var Karlstads universitet det lärosäte som gjort de största besparingarna på energi och var i topp kring energianvändning per kvadratmeter. I detta läge ger geoenergianläggningen största maximala nytta samtidigt som vår totala energianvändning minskas kraftfullt.



Denna typ av anläggning är mycket gynnsam när det finns ett sammansatt bestånd där byggnaderna kan fås att samverka som på Karlstads universitet. En annan stor fördel är också när byggnaderna har ett behov av både värme och kyla som på Karlstads universitet. I praktiken kan överskottsvärme från en byggnad användas i en annan och det totala kyl- och värmebehovet samverkar på så sätt inom beståndet. Innan anläggningen togs i bruk försörjdes byggnaderna med kyla från eldrivna kompressorer, denna el kan användas istället till att delvis ge en gemensam försörjning av både värme och kyla och den totala användningen av el hålls därför nere. För att ytterligare minska elbehovet planeras det för solceller.



Anläggningen består av 203 borrhål 230 meter i marken där vätskefyllda slangar förs ner. Under sommarhalvåret tas kyla från marken och slangarna direkt in i kylsystemen och därigenom lagrar energi från sommaren till vintern. En vanlig benämning på denna typ av anläggning är därför marklager. Under vinterhalvåret kan samma system användas för att hämta upp värme från marken som sedan stoppas in i värmepumpar som höjer temperaturen för att värma byggnaderna. Anläggningen är också tänkt att användas i utbildnings- och forskningssyfte tillsammans med Karlstads universitet. Geoenergi står idag för ungefär 6 procent av Akademiska Hus värmeanvändning.