Till navigation Till innehåll (s)

Initiativ för olycksfri arbetsplats

Fredag, 17 april 2015
Akademiska hus har startat initiativet ”En olycksfri arbetsplats”, där tydliga krav och målbilder är en del av handlingsplanen. "Detta, tillsammans med ett mer aktivt mångfaldsarbete, är några av de hållbarhetsfrågor vi kommer att ha extra fokus på framöver", säger Kerstin Lindberg Göransson, VD, Akademiska Hus.

Som en av Sveriges största byggherrar har vi ett ansvar att arbeta med arbetsmiljö- och personsäkerhetsfrågor. Ett av Akademiska Hus mål är att uppnå en olycksfri arbetsplats både för våra egna medarbetare som för alla de vi engagerar i våra projekt. Arbetet med att bygga en god säkerhetskultur där alla ser nyttan av att agera föredömligt och med att alltid sätta säkerheten främst ser vi som central för att lyckas.

Tillbud och olyckor ska utredas och analyseras för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder och förbättringsinsatser i syfte att dra lärdom och förhindra upprepning. Våra byggprojekt utgör en stor andel av vår verksamhet och innehåller betydande risker. Kravställning på inrapportering av tillbud och olyckor med vidtagen åtgärd är därför viktig att säkerställa i dessa projekt. Arbetet med att stärka processen för incidentrapportering är påbörjad och systemval och arbetssätt kommer att utvecklas.

Under 2014 har Akademiska Hus även tagit initiativ till att utveckla detta område tillsammans med andra aktörer i branschen. Frågor som riskhantering, samverkansinitiativ, ledarskap och kravställning står i fokus.

En handlingsplan utarbetades under 2014. Under 2015 är ambitionen att arbeta vidare med denna skärpa målbild och börja mäta våra framsteg.