Till navigation Till innehåll (s)

Mark- och miljööverdomstolen säger ja till detaljplan för Albanoområdet i Stockholm

Torsdag, 9 april 2015
Mark- och miljööverdomstolen har i en dom idag fastställt den nya detaljplanen för det planerade universitetsområdet Albano. 

- Vi är oerhört glada över Mark-och miljööverdomstolens dom som fastställer Stockholms kommunfullmäktiges beslut från 2012 om den nya detaljplanen för Albano. Vi kan konstatera att domstolen gått helt på stadens linje och avslagit övriga yrkanden. Detta är också en glädjens dag för Universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholm. Stockholms framgång är direkt kopplad till att våra universitet och högskolor ges möjlighet att utvecklas och att många vill forska och utbildas här. Därför behövs fler och bättre utbildningslokaler, student- och forskarbostäder och olika typer av innovativa mötesplatser, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

Det nya universitetsområdet Albano med 100 000 kvm universitetslokaler och 1000 studentbostäder blir en viktig plats för framstående forskning och högre utbildning. Här finns goda förutsättningar för de möten och samarbeten över ämnes- och institutionsgränser som kännetecknar en modern universitetsmiljö.
Domen går inte att överklaga.

Fakta om Albano

Stockholms universitet och KTH växer och utvecklas. Därför planerar Akademiska Hus tillsammans med universiteten och Stockholms stad sedan 2002 för nya lokaler på både kort och lång sikt i Albano. Området är den sista stora markreserv som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av de båda huvudstadsuniversiteten.

Albano blir en viktig plats för framstående forskning och högre utbildning med utvecklade förutsättningar för de möten och samarbeten över ämnes- och institutionsgränser som är del av en modern utbildnings- och forskningsmiljö.

Idag består Albano av en grusplan mellan Roslagsbanans banvall och Roslagsvägen i höjd med Kräftriket.

Aktörer

Planägare: Stockholms stad

Byggherre: Akademiska Hus (universitetslokalerna), Svenska Bostäder (student- och forskarbostäderna)

Hyresgäster: Stockholms universitet och KTH

Arkitekter: BSK Arkitekter, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB, Christensen och Co Architects (DK)

Tidplan

Planerad byggstart 2016

Planerad första inflyttning 2019