Till navigation Till innehåll (s)

Sten Wetterblad: "Äntligen klart för universitetsområdet Albano"

Måndag, 18 maj 2015
"Mark-och miljööverdomstolens utslag i början av april, där man fastslår Stockholm kommunfullmäktiges beslut om en ny detaljplan för universitetsområdet Albano, är mycket glädjande. Vi kan konstatera att domstolen gått helt på stadens och vår linje och avvisat samtliga yrkanden från dem som varit negativa. Beslutet är mycket viktigt för universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholm. 

Stockholms framgång är direkt kopplad till att våra universitet och högskolor ges möjlighet att utvecklas så att många vill komma hit för utbildning och forskning. Behovet av fler och bättre utbildningslokaler, fler student- och forskarbostäder och olika typer av innovativa mötesplatser är stort. Det nya Albano, med 100 000 kvm universitetslokaler och 1000 studentbostäder, blir en universitetsmiljö av högsta klass där olika typer av forskning och högre utbildning kan mötas. Albano är genom sitt strategiska läge mellan de tre Stockholmsuniversiteten en självklar mötesplats för en gemensam utveckling. Området binder ihop universitetens olika verksamheter med varandra och universiteten med staden. Albano kan äntligen bli det nav i universitetshuvudstaden som vi länge längtat efter.

Detaljplaneprocessen för Albano-projektet har varit orimligt lång och dyr. Få andra aktörer har den uthållighet och finansiella styrka som krävs för att driva en sådan process. Segheten har hämmat universitetens utveckling under alldeles för många år och därmed riskerat även Stockholms och Sveriges tillväxt.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade redan den 28 november 2002, efter tre års förberedelser, att ett programarbete för Albano skulle påbörjas för att visa hur det går att utveckla Albano i enlighet med riktlinjerna för Nationalstadsparken, från en grusgrop till ett hållbart universitetsområde. Efter 10 år, den 17 december 2012, ledde det till ett antagande av detaljplanen i Stockholms kommunfullmäktige. Länsstyrelsen hade inga invändningar men Mark- och miljödomstolen gjorde en annan bedömning och upphävde därför detaljplanen under våren 2014. Mark- och miljööverdomstolen gick dock på stadens och länsstyrelsens linje och med deras positiva utslag i april 2015, nästan två och ett halvt år efter kommunfullmäktiges beslut, kan vi nu äntligen sätta punkt för en ansträngande planprocess.

Nu ser vi istället fram emot att få sätta spaden i jorden för en fortsatt utveckling av universitetshuvudstaden Stockholm. Första spadtaget sker i höst. Jag vill passa på att tacka alla som varit involverade i detta projekt. Ni är många som uthålligt och med stort engagemang arbetat vidare trots de många hindren som vi varit tvungna att ta oss förbi på vägen. Trägen vinner. Stort tack."