Till navigation Till innehåll (s)

En ny profilbyggnad i centrala Malmö

Måndag, 18 maj 2015
Niagara är namnet på Malmö högskolas nya profilbyggnad och ett nytt riktmärke på den strategiskt viktiga Universitetsholmen. Inflyttningen är i gång och invigning sker i oktober.

I nära samarbete med Malmö högskola startade Akademiska Hus bygget av Niagara under 2012. Med sina 25 000 kvadratmeter rymmer Niagara moderna lokaler för forskning och utbildning och kommer från och med höstterminen 2015 att utgöra en mötesplats för studenter, lärare och högskolans samarbetspartners. Här möts stad och högskola och med den nya portalbyggnaden förstärks högskolans plats mitt i staden och som en del av staden.

Niagara består av tre separata huskroppar med fem, sju och elva våningar som länkas samman av ett ljust, öppet atrium. Atriet spänner genom de nedre våningsplanen och skapar ett stadsrum inne i byggnaden med restaurang, mötesplatser och undervisningslokaler. Övriga delar av huset består av stimulerande kunskapsmiljöer för studenter, forskare och lärare.

Niagara har tre lika viktiga entréer som vetter mot norr, söder och öster. En flytande övergång mellan ute- och innemiljöerna skapas med hjälp av byggnadens glasytor och entréhallens ytbeläggning som fortsätter utomhus. Niagara har en unik placering i hörnet av Neptunigatan och Nordenskiöldsgatan med direktkontakt till Södra hamnbassängen på motstående sida. Det korta avståndet till Orkanen, Citytunnelstationen och det nya torget vid Malmö Live ger de bästa förutsättningarna för att byggnaden ska bli en viktig mötesplats i staden.

Preminärvisning av Niagara 24 mars - Sydsvenskan