Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson:

Patrik Holmgren
Verksamhetsutvecklare
072 741 62 17
patrik.holmgren@akademiskahus.se

Lyckad satsning på energieffektivisering i Umeå

Tisdag, 5 maj 2015
En bred energisatsning i fastighetsbeståndet Norrbyn strax utanför Umeå har nu gett effekt, i dubbel bemärkelse. "Vi spar inte bara pengar utan minskar samtidigt vi vår miljöpåverkan", säger Patrik Holmgren, energiingenjör i region Norr. 

Sommaren 2012 startades ett projekt för att se om det fanns möjlighet att ta ett totalgrepp om energifrågan i beståndet. Det som triggade att projektet startades var att fjärrvärmeleveransen för området var på väg att försvinna. Fyra värmekällor utreddes och valet föll på bergvärme.

– Efter att vi vägt samman faktorer som investering, energipris, drift och underhåll var det bergvärme som kändes mest lämpligt. Främst på grund av det låga effektbehovet byggnaderna hade efter energiprojektet fortsätter Patrik.

Tack vare dialog, ny värmekälla och ett lyckat TMC projekt* med tydliga projektmål har Akademiska Hus tillsammans med Umeå Universitet fått ett helhetsgrepp om energianvändningen för området. Projektet lämnar ekonomiskt ett nettonuvärde på +1 500 000 kr

Halverat energi- och effektbehov

För TMC projektet satte vi tillsammans med Umeå universitet tre tydliga projektmål:

• Värmeeffektbehovet för värme till huset ska halveras.
• Värmeenergibehovet för värme till huset ska halveras.
• Eleffektbehovet till huset ska inte höjas trots tillkommande 36 kW kompressoreffekt och 90 kW el-panneffekt för den riktigt kalla dagen.

Nu kan Patrik konstatera att samtliga mål har uppfyllts.

– Vi klarar våra mål! Prognosen visar bland annat på ett mer än halverat värmeeffektbehov. Idag ligger vi på maxeffektbehov 100 kW vilket är 52 procent lägre jämfört med innan och energibehovet netto kommer enligt prognos att hamna på ca 240 MWh vilket är -55 % jämfört med innan och det är alltså använd energi, inte köpt energi. Den köpta energin kommer att minska med uppemot 70% inklusive hyresgäst-energi.

Fakta: Norrbyn ligger en bit från campus Umeå. Här sitter UMF, en centrumbildning som stödjer marin forskning och utbildning och utför miljöanalys för svensk miljöövervakning. UMF är en del av Umeå universitet.

*Total MeasureConcept - TMC, är ett sätt att koppla ihop energieffektiviserande åtgärder i ett paket, eller koncept. Man börjar med att ta in den bästa åtgärden, sedan den näst bästa o.s.v. tills totalkonceptet levererar ett nettovärde som företaget anser vara acceptabelt.