Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus och HSB samarbetar om framtidens hållbara bostäder

Tisdag, 30 juni 2015
HSB och Akademiska Hus har idag ingått avtal om att forska kring framtidens hållbara studentbostäder. Samarbetet sker genom projektet HSB Living Lab och möjliggör ny forskning inom området. Resultatet kommer att användas för att utveckla framtidens boende.  

– Vi på Akademiska Hus tar ett helhetsansvar för att våra campusområden utvecklas, där studentbostäder är mycket viktigt för lärosätenas framtida konkurrenskraft. Att få möjligheten att både bidra och ta del av forskning om hållbart boende på campus är en del i att fortsätta utveckla Sverige som kunskapsnation. Vi är stolta över att kunna ansluta oss till det här framtidsinriktade boendeprojektet, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus.

HSB Living Lab är en flyttbar bostads- och forskningsarena, som placeras på Campus Johanneberget vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Genom att kombinera forskningslabb och ett 30-tal lägenheter med boende är projektet världsunikt. Här kommer studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo i en innovativ hemmiljö samtidigt som forskning relaterat till teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala sammanhang sker, dygnet runt. Målet med HSB Living Lab är att utveckla framtidens goda boende med hållbara lösningar i fokus. Akademiska Hus kommer att ta del av den forskning som bedrivs inom HSB Living Lab och har även ambition att kunna initiera egen forskning inom framtidens studentbostäder.

– Vi är väldigt glada att Akademiska Hus vill vara med och bidra till HSB Living Lab. Nu får vi en aktör med bred kompetens inom innovativt och långsiktigt byggande som kan bidra till att skapa framtidens hållbara boende, säger Sanna Edling, projektledare för HSB Living Lab.

Akademiska Hus upplåter mark för projektet, som är tidsbegränsat på tio år och kommer att byggas av flyttbara moduler. Byggstarten är planerad till sommaren 2015 och byggnaden kommer att stå klar under våren 2016. Under våren 2016 är det samtidigt inflyttningsdags för de singlar, par och familjer som ska bo och i vissa fall forska här. När de boende flyttar in – flyttar också forskningen in i huset. En rad forskningsprojekt kopplade till HSB Living Lab pågår redan och resultaten från forskningen kommer att presenteras löpande under åren som byggnaden finns på platsen.