Till navigation Till innehåll (s)

Blogg: En morgon om studentbostäder, mångfald och hållbarhet

Tisdag, 30 juni 2015
Frukostseminarium om studentbostäder, seminarium om mångfald i fastighetsbranschen och undertecknande med HSB living lab. Tre positiva aktiviteter inom loppet av ett par timmar i Almedalen. 

Många hade hittat till Sjöbergs bakgård - den tidiga tiden till trots. På agendan stod studentbostäder och hur vi kan hitta hållbara lösningar. Bostadsminister Mehmet Kaplan välkomnade det perspektivet och utvecklade hur han ser på hållbarhet. Dels utifrån sin roll som minister, men också utifrån sin bakgrund och uppväxt i Rinkeby. Hållbarhet måste breddas till att också innefatta social hållbarhet och hur vi vill bygga våra städer, menar han.

När det gäller ekologisk hållbarhet poängterade Kaplan vikten av forskning och innovation. Samtidigt menade han att vi måste bli bättre på att använda och dra nytta av de framsteg som redan finns och få ut dem i byggprojekt.

- Det finns mycket kunskap, men tyvärr används den inte fullt ut. Vi behöver hållbara städer, för det är så vi når det hållbara landet. Så kan vi betala av den klimatskuld som vi alla har byggt upp. 

Kerstin Lindberg Göransson, Akademiska Hus VD, utvecklade innebörden i företagets utökade uppdrag från staten, som nu också innefattar utveckling, byggande och förvaltning av studentbostäder. Hon lyfte också fram hur studentbostäder i och med det allt mer kommer att bli en naturlig del i Akademiska Hus arbete med campusplaner runt om i landet. Planerna utgör Akademiska Hus och lärosätenas verktyg för att långsiktigt utveckla campusområden så de styrker lärosätets vision och hållbarhetsaspekter får stor plats. I seminariet deltog också Martin Johansson, Generalsekreterare, Studentbostadsföretagen. Thomas Ringdahl, Regiondirektör, Akademiska Hus Syd. Josefin Söderpalm, Ordförande, Göteborgs förenade studentkårer.

Mer på bostadstemat: Avtal med HSB living lab

Akademiska Hus undertecknade idag, i hamnen i Almedalen, ett samarbetsavtal med HSB living lab. Läs mer om det i pressmeddelande här.

Om hållbarhet i fastighetsbranschen

Frukostseminariet med Mehmet Kaplan hade knappt slutat när det på en annan arena var dags för Kristina Korsgren att delta i paneldiskussion om mångfald i fastighetsbranschen. 

- Vi behöver arbeta med att skifta fokus från att mångfald skulle handla om välgörenhet, till att få folk att inse att det faktiskt är något som skapar lönsamhet, sade Julie Lam, projektutvecklare PEAB projektutveckling AB.
 

Samtalet kom att handla mycket om vikten av mångfald och att det är dags för branschen att också göra verklighet av sina ambitioner. I panelen deltog Julie Lam, projektutvecklare, PEAB Projektutveckling AB. Mona Finnström, vd, Fastigo. Kristina Korsgren, HR-direktör, Akademiska Hus. Therese Jönmark, HR-direktör, E ON. Unni Sollbe, vd, Stena Fastigheter Malmö. 

Imorgon deltar Erik Westin, Akademiska Hus region Stockholm, i seminarium om urbana ekosystem för innovation, hos Sveriges Arkitekter. Se webbsändning av hela seminariet här.