Till navigation Till innehåll (s)

Invigning av solcellsanläggning på Högskolan i Skövde

Tisdag, 2 juni 2015
Nu går startskottet för Akademiska Hus och Högskolan i Skövdes omfattande hållbarhetssatsning. Förutom att generera egenproducerad el till delar av campus kommer solcellsanläggningen som idag tas i drift att användas till forskning och utbildning.

Att öka produktionen av förnybar energi är en grundförutsättning i utvecklingen av framtidens hållbara samhälle. Under våren har Akademiska Hus installerat en 1 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på taket till G-huset och Götasalen, som invigs idag.

Fördelarna med satsningen är många. Anläggningen kommer att ge 150 MWh/år, vilket motsvarar elförbrukningen för sex genomsnittliga villor. Den egenproducerade elen ska försörja delar av campus, däribland tre laddningsstolpar för elbilsparkering. Samtidigt bidrar solcellsanläggningen till att G-husets elförbrukning minskar med 15-20 procent per år.

Den hållbara lösningen kommer dessutom att fungera som ett levande labb för forskare och studenter på högskolan.

På plats under invigningen fanns Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör Akademiska Hus region Väst, Sigbritt Karlsson, rektor Högskolan i Skövde, Magnus Littmarck, campuschef Högskolan i Skövde och, Per Löveryd, energistrateg Akademiska Hus region Väst. 

Hållbarhet är viktiga frågor för både Akademiska Hus Högskolan i Skövde. Verksamheterna har som mål att minska mängden köpt energi med 50 respektive 40 procent till år 2025 jämfört med år 2000.