Till navigation Till innehåll (s)

Ulls hus - ny huvudbyggnad på Campus Ultuna invigt

Onsdag, 23 september 2015
I Ultuna pågår en grön stadsmässig utveckling mot ett hållbart campus. Nu har det sista stora byggprojektet för Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala invigts.

Ulls hus har både en central roll för Sveriges lantbruksuniversitet och en centrerad placering på området. Byggnaden ses som entrén till det nya Campus Ultuna och är det sista stora byggprojektet för universitets räkning. Bakom om- och nybyggnationen av Campus Ultuna står Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet. Med en gemensam visionsplan som grund har de förnyat hela området.

Under invigningen den 22 september uttryckte såväl Kerstin Lindberg Göransson, vd för Akademiska Hus som Peter Högberg, Rektor för Sveriges lantbruksuniversitet glädje över det goda samarbetet som rått under byggprojektet.

Samarbete är också det som präglar verksamheten i Ulls hus. Byggnaden samlar nu klustret för landskap och samhälle med institutionen för stad och land samt institutionen för ekonomi. I den andra delen av huset samlas universitetets ledning och administration. Institutionerna som tidigare suttit i olika hus får möjlighet att integreras och inspirera varandra och ledningen som tidigare varit spridd i elva olika byggnader får en effektiv samlingspunkt i nära anslutning till institutionerna.

Arkitekterna Per Ahrbom och Paul Kvanta, från Ahrbom & Partner Akitektkontor, berättade om Ulls hus från idé till verklighet. Byggnaden samlar många unika element i allt från sin stomme helt i trä till den öppna innergården där det ljusa kalkstensgruset lyser upp och metasekvoja, en av jordens äldsta trädarter ger skugga.

Arbetet med Campus Ultuna fortsätter nu på andra håll och med siktet inställt på att skapa en hållbar stadsdel kommer nu Akademiska Hus jobba vidare med campusplanen.