Till navigation Till innehåll (s)

Gröna ingångar vinner tävling om hållbart campus i Uppsala

Onsdag, 18 november 2015
Akademiska Hus har under de senaste veckorna stått som caseleverantör till tävlingen Idégeneratorn. Tävlingen bjöd in studenter från Uppsala universitet och SLU till att skapa förslag utifrån sina bästa idéer kring hur Ultuna kan positionera sig som Sveriges mest hållbara campus. Laget kommer nu att få jobba vidare med sitt förslag under en betald praktik hos regionkontoret i Uppsala.

Av sju tävlande lag vann vinnarna juryns gillande tack vare sitt förslag ”Gröna ingångar”. Tanken är att skapa delaktighet genom lättförståelig grön information vid Campus Ultunas entréer. Redan vid ingångarna till området ska det skapas en känsla av att ett inträde nu sker på en plats som genomsyras av ett hållbart tänkande. Laget föreslår exempelvis att rondeller ska nyttjas till att kommunicera hållbara val genom symbolik i form av solpaneler eller varför inte en staty som tänds när en cykel passerar? Under Ultunas näringslivsdag utsågs vinnarlaget i trappan på det nyinvigda Ulls hus.

”Det vinnande laget har genom sitt förslag visat på en stor förståelse för SLU:s och Akademiska Hus gemensamma hållbarhetsarbete.  Förslaget bygger vidare på, och drar nytta av, de tankar och tillgångar som skapades som del av de senaste årens arbete med ett nytt campus för SLU:s verksamhet i Ultuna.  Genom att visuellt åskådliggöra detta för personer som vistas på campus Ultuna och att stimulera de verksamma på campus till hållbara val och beteenden åstadkommer de därmed inte bara ett hållbart Campus Ultuna utan påverkar även i ett större perspektiv genom att verka för en hållbar livsstil.

Laget har dragit nytta av mångfalden i lagmedlemmarnas olika utbildningsinriktningar och har presenterat ett förslag som inrymmer både visioner och konkreta åtgärder.” Så lyder juryns motivering till laget som består av Christelle Kalla, Nils Jonsson Forsblad och Sarah Andersson. Lagmedlemmarna läser alla olika utbildningar både på Uppsala universitet och SLU. Christelle studerar på civilingenjörsprogrammet i miljö och vattenteknik, Nils studerar på civilingenjörsprogrammet i energisystem och Sarah studerar på landskapsarkitektprogrammet.

- Vi är stolta och glada över att ha utsett Christelle, Nils och Sarah till vinnare i den här casetävlingen. Det ska bli otroligt kul att arbeta med dem när de får möjlighet att förverkliga sitt förslag. Tävlingen har gett mig och mina kollegor möjlighet att diskutera campusutveckling med dem som faktiskt berörs och det har varit väldigt värdefullt, säger Per Nilsson, fastighetschef Akademiska Hus region Uppsala.

Idégeneratorn är en årligen återkommande tävling som arrangeras av Drivhuset och SLU Holding i samarbete med Ultuna Studentkår, föreningen för civilingenjörer i miljö- och vattenteknik och föreningen för energisystemteknologerna.

- Uppgiften ger studenterna en möjlighet att öva sin entreprenöriella förmåga och kreativitet genom att gå från uppdrag till lösning på kort tid. Vår erfarenhet är att det finns stora vinster att hämta för alla parter när studenter får möta näringslivet i form av skarpa case. Det är i möten med andra som de nyskapande idéerna ofta uppstår och det har varit tydligt de senaste veckorna då många förslag bollats i lagen och skratten hörts, säger Pernilla Westerback, affärsutvecklare på Drivhuset.

Vinnarna hoppas genom sitt förslag att skapa en delaktighet och medvetenhet hos alla de som vistas på Campus Ultuna. Med positiva och pedagogiska uppmaningar som är lätta att relatera till kan man tillsammans fortsätta att göra hållbara val.