Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus finansierar forskning kring framtidens energiförsörjning

Torsdag, 26 november 2015
I samarbete med fastighetsbolag och energileverantörer i Norrköping, Linköping och Örebro stödjer Akademiska Hus forskningsprojektet Hållbar region vid Linköpings universitet. Hur bygger vi hus som möter framtidens energiförsörjning är en av flera frågeställningar. Initiativet syftar till att hitta modeller för regional samverkan mellan fastighetsbolag och energileverantörer för en än mer hållbar resursförsörjning.

Akademiska Hus delfinansierar projektet Hållbar region vid Linköpings universitet, vars forskning avser att effektivisera byggnaders energiförsörjning i hela kedjan, från byggnad till energisystem och samspelet dem emellan. Med byggnader och energisystem som utgångspunkt speglas frågeställningen utifrån tre perspektiv. Dels utgår man från den enskilda byggnaden och vilka energibesparingar som kan uppnås, dels från energisystemen och hur dessa kan optimeras för rätt förutsättningar. Det tredje perspektivet undersöker vilka förutsättningar som krävs och vilka hinder och möjligheter som uppstår mellan system och byggnad för att nå ett så resurseffektivt system som möjligt, exempelvis genom lagring av värme och kyla.

Varje deltagande part i projektet utgör en viktig pusselbit i samhällsbilden idag och samverkan är en förutsättning för resurseffektivisering. Tillsammans har Akademiska Hus gått in med delfinansiering i projektet under en tvåårsperiod.

- Hur vi bygger och bygger om hus för att de ska passa in i framtidens energisystem är en aktuell och prioriterad fråga för oss som fastighetsbolag. Det här är ett bra initiativ där vi kan göra skillnad och arbeta proaktivt i samverkan, säger Kenneth Sigfridsson, VVS-ingenjör Akademiska Hus.

Fastighetsbranschen står för nära 40 procent av samhällets totala energianvändning och behöver fortlöpande arbeta med energieffektivitet. Akademiska Hus har som ett av sina hållbarhetsmål att eliminera CO2-avtryck från energianvändning vid drift i våra byggnader. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi både ansvar och möjlighet att utveckla och driva hållbarhetsfrågor som är gemensamma för bygg- och fastighetsbranschen. Det gör vi bland annat genom projekt som detta.

Kunskapsspridning och nätverkande
Under hösten har deltagande parter bjudits in till workshops för nätverkande och kunskapsspridning av resultat från projektet tillsammans med gästföreläsare inom ämnen såsom beteende och energianvändning samt backcasting som metod för strategiskt hållbarhetsarbete.

Samverkande parter:

Linköpings universitet
Akademiska Hus
Castellum
Lejonfastigheter
Lundbergs
Stångåstaden
Örebrobostäder
Tekniska Verken
EON