Till navigation Till innehåll (s)

Lyckat seminarium och workshop om hur ett campus utan murar kan skapas i Luleå

Fredag, 5 februari 2016
Under tisdagen bjöd Akademiska Hus in till ett seminarium på temat ”Campus utan murar” i Luleå. Sprunget ur vårt kundmagasin Aha hade talare från KTH, Juul Frost Köpenhamn och OkiDoki! Arkitekter bjudits in för att berätta om hur akademi, stad och näringsliv kan integreras, växa och stärka varandra. Dagen avslutades med en workshop där frågan aktualiserades hur Campus Luleå och Luleå Science Park skulle kunna integreras.

I Luleå har frågan om hur campus och Luleå Science Park skulle kunna integreras varit aktuell sedan en tid tillbaka. En tillväxtgrupp med representanter från Akademiska Hus, Luleå kommun, Luleå tekniska universitet, Luleå Näringsliv/Luleå Science Park och fastighetsbolaget Diös har varit aktiva i frågan och nu börjar man närma sig ett underlag för programskrivning för ett parallellt skissuppdrag där två arkitekter parallellt skissar på en plan för området. För att hämta ytterligare inspiration och engagemang i frågan bjöd Akademiska Hus in till ett seminarium om hur gränserna mellan akademi, stad och näringsliv kan suddas ut och istället integreras och skapa goda förutsättningar för tillväxt och innovation. Seminariet väckte stort intresse och lockade ett stort antal besökare från Luleå kommun, universitet och näringsliv. Under eftermiddagen fortsatte en mindre grupp arbetet genom en workshop där temat applicerades på frågan om hur Campus Luleå kan integreras med det närliggande Luleå Science Park.

- Det känns jättekul att vi kan bjuda på den här typen av kunskap och skapa en dialog om hur vi tillsammans med LTU, kommunen, fastighetsägarna i området och Luleås näringsliv kan stärka såväl lärosäte som stad. Det är viktigt att förstå hur de olika fysiska områdena är beroende av varandra. När vi tar ett helhetsansvar kan vi skapa framgång tillsammans och stärka varandra, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

På talarlistan fanns Emma Read Källblad, forskare vid KTH, som berättade om s.k. ”Urban Thinkscapes” som handlar om hur vi integrerar kunskap i städerna och på så sätt kan sprida kreativitet och skapa innovation. En viktig lärdom är att behålla fokus på människorna och att erbjuda bra mötesplatser, exempelvis caféer och restauranger. Nästa talare, Helle Juul, arkitekt och founding partner vid Juul Frost Köpenhamn, har lång erfarenhet av campus- och stadsutveckling. Helle fortsatte på samma tema och poängterade att framtidens campusutveckling är behovsbaserad och att man måste tillgodose både stadens och campusens strategiska behov. Luleå är ett exempel på campusområde som byggts upp långt utanför stadens centrum, en utmaning är då att synliggöra och bjuda in till varandras verksamheter. En integration med en närliggande science park är därför ett steg i rätt riktning. Seminariet avslutades med Rickard Stark, arkitekt vid OkiDoki! Arkitekter, som är verksamma i samhällsbyggnadsprojektet Vallastaden i Linköping. Rickard delade med sig av viktiga erfarenheter om hur man bygger socialt hållbart, förtätar och förstärker de befintliga kärnorna inom olika fysiska områden.

Under workshopen konkretiserades temat ”Campus utan murar” på hur Campus Luleå och Luleå Science Park skulle kunna integreras, växa och stärka varandra ytterligare. Kreativiteten flödade och man diskuterade bland annat nya mötesplatser, gemensamma servicefunktioner och bostäder. Det råder ingen tvekan om att alla parter vill se en integration mellan de två områdena och nästa steg blir att skapa en gemensam handlingsplan och ett underlag för programskrivning av ett parallellt uppdrag. Workshopen leddes av Anders Svensson, professor vid Chalmers och vd för CaseLab, samt Christian Frisenstam, arkitekturråd vid Akademiska Hus som även lett arbetet med att ta fram en campusplan för LTU.