Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Matilda Sabel
Strategisk fastighetsutvecklare
072 219 75 26
matilda.sabel@akademiskahus.se

Rekordstort energiprojekt på Frescati

Onsdag, 3 februari 2016
Sedan våren 2015 pågår ett omfattande arbete med att göra Södra huset på Frescati mer energieffektivt och skapa ett bättre inomhusklimat. Med sina 14 olika åtgärder som ska genomföras under en period om tre år är det utan tvekan hittills ett av Akademiska Hus största energiprojekt någonsin.

Projektet som genomförs innebär ett helhetsgrepp för Södra husets energianvändning och inomhusklimat. Genom bland annat nya fönster, en närvarostyrd kontorsbelysning med energisnåla armaturer och nya energieffektiva ventilationsaggregat är målet att minska energianvändningen med drygt 3 700 MWh per år och att minska koldioxidutsläppen med 200 ton per år. Och projektet är på god väg! Det första året genomfördes byten av ventilationsaggregat i två av husets sex huskroppar. Projektet har nu kommit vidare och inlett arbeten med byte av fönsterbågar och belysningsarmaturer, vilka kommer att medföra klara förbättringar av inomhusklimatet. 

Projektet rullar på enligt plan och har till och med fått en rejäl skjuts framåt tack vare Igor Brendic och Nicholas Hårdén som är drifttekniker på fastighetsområde Frescati. De har deltagit i projekteringen och lagt fram förslag på hur man kan åtgärda i befintlig anläggning för att spara ytterligare energi samt trimma anläggningen för att få ett bättre klimat i lokalerna. Genom deras skruvande minskade energianvändningen med 7 % under 2015. 

- Det känns väldigt bra att kunna ta ett helhetsgrepp om Södra husets energianvändning. Flera av åtgärderna görs ”i det dolda”, dvs. i utrymmen och system som inte syns för dem som vistas i huset, exempelvis ventilation-, styr- och reglersystem. Men de kommer att göra stor skillnad för husets inomhusklimat, vilket flera personer i huset redan uppmärksammat. Det känns jättekul! Vi fokuserar väldigt mycket på hållbarhet i driften eftersom ett av våra mål är att minska koldioxidutsläppen inom just vår drift och förvaltning. Därför känns det jättebra att två av våra duktiga drifttekniker tagit ett så stort ansvar och bidragit med sin kompetens i det här projektet, berättar Martin Sandelin som är förvaltare för bland annat Södra huset. 

Projektet är klart under 2017 och då beräknas den totala energianvändningen för Södra huset att  minska med hela 40 %.