Till navigation Till innehåll (s)

Sten Wetterblad: Tillgången till studentbostäder är en kritisk faktor för studenters val av lärosäte

Torsdag, 3 mars 2016
Till slutet av 2017 bedöms projektet Sthlm6000+, där Akademiska Hus är initiativtagare, att ha uppnått två av de viktigaste målen i arbetet med Stockholms studentbostadsbrist. Att ha ökat utbudet med 50 procent till nästan 19 000 studentbostäder och att ha kortat köerna så att studenter kan få en bostad efter max en termins väntan.

Den stora satsningen Sthlm6000+ samlar många olika aktörer i Stockholmsregionen kring målet att öka antalet studentbostäder med 50 procent – det vill säga 6000 stycken – till år 2017. Dessa kommer bland annat att byggas på KTH Campus och KI Campus Solna.

Bostadfrågan är avgörande i val av lärosäte

Lärosätena i Stockholms län är centrala för hela regionens utveckling. Om studenter och forskare väljer bort Stockholm på grund av bostadsbrist förlorar hela regionen i utvecklings- och konkurrenskraft. En växande och framgångsrik Stockholmsregion förutsätter att dess lärosäten kan utvecklas och är attraktiva för studenter och forskare från hela världen. Därför måste det till fler bostäder. Att bygga och planera för bostäder tar tid. Den som har följt arbetet inom projektet Sthlm6000+ vet att det utöver lärosäten, byggherrar, arkitekter och fastighetsägare involverar ett flertal av länets kommuner. Kommunerna styrs av olika partier och projektet har hållit ihop över ett val. Det är det som är styrkan. I samverkan över kommun- och partigränser löser vi en av de viktigaste utvecklingsfrågorna för hela regionen: Hur morgondagens studenter och forskare ska kunna bo och verka i Stockholm.

Det skapas en kraft när många aktörer binder upp sig kring ett gemensamt och mätbart mål som dessutom följs upp kontinuerligt. Ansvaret bollas inte runt utan vi antar alla samma utmaning. Tack vare gemensamma mål har vi fått spaden i marken, skapat dialog om framtidens studentbostäder och ett ömsesidigt utbyte av värdefulla kunskaper och erfarenheter om bostadsbyggande.

Våra senaste prognoser inom ramen för projektet Sthlm6000+ tyder på att målet om att bygga 6000 nya studentbostäder till 2017 kommer att nås. Men än mer glädjande är att byggandet inte verkar ta slut 2017. Efterföljande år, 2018-2019, tillkommer ytterligare lika många nya studentbostäder. Studentbostadsbyggandet i Stockholm går just nu på högvarv.

Jag ser med stolthet och tillförsikt fram emot ett fortsatt stort studentbostadsbyggande. 2017, arrangeras en rad aktiviteter som uppmärksammar Stockholm som universitetsstad med särskilt fokus på boende.  Samma år hoppas jag att Stockholm utses till Årets studentstad med minst 6 000 nya studentbostäder i regionen!

 

Sten Wetterblad är även ordförande för Sthlm6000+