Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Magnus Olofsson
Verksamhetsspecialist
070 306 31 46
magnus.olofsson@akademiskahus.se

Akademiska Hus största solcellsanläggning installeras i Uppsala

Måndag, 18 april 2016
På Campus Ultuna installerar nu Akademiska Hus sin till ytan största solcellsanläggning i landet. Anläggningen är 1500 kvadratmeter stor och beräknas producera 170 000 kWh per år. Satsningen är ett led i arbetet för ett hållbart campus som Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gemensamt driver.

Under senare år har Ultuna genomgått ett omfattande förvandling för att förverkliga Akademiska Hus och SLU:s gemensamma vision om ett grönare campus. Bland de senaste satsningarna utmärker sig Green Innovation Park, som innebär att campus öppnas upp för andra verksamheter än akademi så att ett centrum för hållbart näringsliv kan bildas i Uppsala. För att ytterligare bidra till Ultunas gröna profil anlägger Akademiska Hus nu solcellspaneler, som förutom att ge ett energieffektivt tillskott på campus också ytmässigt är Akademiska Hus största solcellsanläggning i landet.

- Vi arbetar löpande med driftoptimering för att nå vårt mål med att minska andelen köpt energi med 50 procent till år 2025. Investeringen i solceller hjälper oss dessutom att verka för att uppnå 100 procent förnybar energi inom bolaget, säger Magnus Olofsson, energingenjör i Uppsala.

Solcellerna som installeras i Ultuna har kapacitet att producera 170 000 kWh per år, vilket motsvarar ett års totala elförbrukning för tio normalstora villor.Förutom att förse fastigheten de är placerade på med elenergi kommer de soliga dagar även kunna förse kringliggande fastigheter på campus med grön energi.

- Vi ser det här som en stort steg på vägen att få en hållbar energikonsumtion och är stolta över att få en betydande del av vår energi på Ultuna från solceller, säger Johanna Sennmark, miljöchef vid SLU.

Om Akademiska Hus energiarbete

Akademiska Hus har som mål att minska mängden levererad energi med 50 procent till år 2025 jämfört med 2000. Arbetet pågår runt om i landet med många olika lösningar. I dagsläget får vi till exempel över 20 miljoner kWh värme och 17 miljoner kWh kyla från geoenergi, frikyla och återvinning. Våra solcellsinstallationer genererar över en miljon kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Vi verkar även för att eliminera CO2-avtryck från energianvändningen vid drift i våra byggnader och för att uppnå 100 procent förnybar energi inom bolaget. En förutsättning för att nå våra mål är att kontinuerligt sänka energianvändningen i våra befintliga fastigheter och bygga energieffektivt. Samtidigt stärker vi vårt samarbete med både kunder och leverantörer för att på bästa sätt nå resultat som ger Sverige än mer hållbara campus.