Till navigation Till innehåll (s)

Byggstart för polisutbildningens nya lokaler i Umeå

Onsdag, 6 april 2016
Idag sätts spaden i backen för den nya byggnaden som för första gången ska samla polisutbildningens verksamhet under ett och samma tak på Campus Umeå. Spadtaget markerar också starten för en efterlängtad samlokalisering och integrering mellan polisutbildningen och de övriga utbildningarna vid Umeå universitet.



– Äntligen är bygget av vårt nya utbildningshus igång! I drygt femton år har vi bedrivit polisutbildningen i lokaler på flera olika håll i Umeå. Nu blir vi en del av campus och kan få en bättre integrering med både universitetets övriga utbildningar och de resurser som finns på campus, säger Lars-Erik Lauritz, universitetslektor och föreståndare vid polisutbildningen.

Det nya utbildningshuset innebär en investering för Akademiska Hus på 165 miljoner kronor. Lokalerna får en yta på drygt 6 000 kvadratmeter och byggs centralt på campus intill Norra Beteendevetarhuset. Den tre våningar höga byggnaden kommer bland annat att innehålla lärosalar, kontor och övningslokaler. Med det nya utbildningshuset möjliggörs en nära samverkan mellan personal och studenter, samt bättre förutsättningar för möten och dialog mellan polisutbildningen och universitetets övriga utbildningar. Polisstudenterna får även en chans att ta del av de campusnära resurserna som universitetsbiblioteket och sporthallen IKSU Sport.

– Vi är glada över att spaden nu är satt i marken och att bygget är igång. De nya lokalerna för polisutbildningen kommer att hjälpa oss att både förtäta och skapa ett mer levande campusområde. De blir dessutom ett viktigt bidrag till campusutvecklingen här i Umeå, men även för Universitetsstaden som helhet, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

Akademiska Hus och Umeå universitet har ett nära samarbete när det gäller utvecklingen av den fysiska miljön på campus. Strax innan årsskiftet togs ett beslut om en gemensam campusplan som visar vägen för hur campusområdet ska förtätas och bli mer levande. I planerna ingår ett antal byggprojekt varav polisutbildningens nya lokaler är ett av dem.

– Med de nya lokalerna för polisutbildningen tar vi ytterligare ett steg i rätt riktning mot ett mer levande campus. Umeå universitet är väldigt glada över att flytta ytterligare verksamhet till campus, berättar Anders Fällström, prorektor vid Umeå universitet.

Det nya polisutbildningshuset beräknas stå färdigt under hösten 2017. I enlighet med Akademiska Hus hållbarhetsmål ska den certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, förutom energianvändningen där målet är högre satt, nämligen på Miljöbyggnad Guld.