Till navigation Till innehåll (s)

Möte med unga gav kloka insikter om framtiden

Tisdag, 26 april 2016
Den 20-21 april genomfördes Sveriges största hållbarhetssatsning för gymnasieungdomar, We_change i Göteborg med Akademiska Hus som samarbetspartner. Under två dagar fick 1000 ungdomar de verktyg och den kunskap de behöver för att kunna vara med och skapa ett hållbart samhälle. Akademiska Hus deltog för att träffa ungdomar och diskutera hållbar utveckling med fokus på framtidens hållbara campus.

Campusutveckling är ett av Akademiska Hus prioriterade fokusområden och för att få kunskaper om framtidens behov för vi kontinuerlig dialog med olika experter, lärosäten och universitetsstudenter. I samverkan med We_change fick vi chans att möta nästa generations studenter, vilket gav oss nya kloka insikter.

Dagens ungdomar vill mycket och är engagerade i samhällsfrågor, samtidigt känner de sig oroade för framtiden. I samtalen med ungdomarna fick vi framförallt perspektiv på de utmaningar och den verklighet de lever i. Vi ställde frågor som: Hur vill du bo i framtiden? Hur kan framtidens lärandemiljöer utformas? Och hur vill du resa till och från campus? Vi fick in flera intressanta förslag från den generation som faktiskt ska studera i våra fastigheter i framtiden och i förlängningen även ska tackla de utmaningar vi står inför globalt, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef Akademiska Hus.

De två dagarna inleddes med en inspirationsföreläsning som tog avstamp i FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och leddes av skådespelarna Shada Helin Sulhav och Jonas Bane. Syftet var att ge eleverna den kunskap som krävs för att de ska kunna engagera sig. Varje dag avslutades med workshops med oss och övriga samarbetspartners där eleverna fick inblick i vårt hållbarhetsarbete och involveras i möjligheten att påverka samhället i en hållbar riktning.

Projekt We_change

We_change är en nationell turné som årligen besöker sju städer och träffar över 7000 ungdomar. Bakom arrangemanget står Ungdomar AB i samarbete med bland andra Akademiska Hus och Göteborgs stad. I år går turnén under temat ”FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling”.

Övriga samarbetspartners är IKEA, Sida, Forte, LRF, Findwise och WWF.