Till navigation Till innehåll (s)

För mer information

Kerstin Vänerhall
Bitr. Projektavdelningschef
072 511 25 29
kerstin.vanerhall@akademiskahus.se

Nystart för campusplanen i Borås

Måndag, 18 april 2016
2015 lanserad Högskolan i Borås tillsammans med Akademiska Hus region Väst den nya gemensamma campusplanen med både projekt i närtid och långsiktiga visioner. Alla inblandade var mycket engagerade och det rådde ingen brist på utvecklingsidéer. Tyvärr sattes verkställandet av planen på paus senare under året beroende på olika omständigheter men nu tar vi nya tag och startar arbetet tillsammans igen.

För att starta upp samarbetet och för att lära känna kollegorna på Högskolan i Borås bättre arrangerade Akademiska Hus region Väst fastighetschef Pontus Isaksson och projektledare Kerstin Vänerhall en gemensam workshop. Den 11 april träffade en grupp från Akademiska Hus, med bland andra arkitekturråd Christian Frisenstam och markförvaltare Therese Persson, Högskolan i Borås avdelning för fastighetsfrågor med byggprojektledare, skyddsombud och studentrepresentanter. Temat för dagen var möjligheter med de yttre miljöerna på Akademiplatsen och på kvarteret Balders innergård.

Christian Frisenstam som var en av Akademiska Hus representanter i arbetet med ”Campusplan Högskolan i Borås 2025” började med att beskriva planens syfte, mål och alla de långsiktiga och kortsiktiga utvecklingsidéerna. Markförvaltare Theresen Persson blev mer konkret och pratade om utvecklingsmöjligheterna för Akademiplatsen och Balders innergård. 

Gruppen konstaterade att utvecklingen av Akademiplatsen behöver trafikutredas eftersom platsen idag är relativt hårt trafikerad och att bilarna kör snabbt trots att Järnvägsgatan är en gårdsgata.

Diskussionerna kring Balders innergård handlade mycket om mötesplatser. Hur skapar man mötesplatser som även är attraktiva när de är tomma. Therese beskrev hur en tom parkbänk kan verka avskräckande medan en halvfull lockar. Ibland är det bättre att skapa en annan typ av sittplatser än stolar och bänkar. En trappa på solsidan av en gård är ett bra exempel på en informell mötesplats där människor trivs även om den är tom.

För att få till en bra miljö på innegården krävs samarbete med det intilliggande hotellet. Projektledaren Kerstin Vänerhall har fört initiala samtal med dem och de är positiva till att utveckla miljön.