Till navigation Till innehåll (s)

Den biologiska mångfalden på Campus Lund ska öka genom samverkansprojekt

Fredag, 20 maj 2016
Genom ett antal åtgärder kommer den biologiska mångfalden att öka på Campus Lund och bidra till en bättre och mer hållbar miljö.

Det är inte bara bostadsbrist för studenter i Lund utan även för småfåglar och insekter. Under sommaren och hösten kommer ett 40-tal holkar att sättas upp på campus. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Lunds kommun, Lunds universitet och Akademiska Hus med syfte att skapa bättre förutsättningar för fåglar, fladdermöss och insekter på campusområdet i Lund.

Studenter vid masterutbildningen ”Hållbar stadsgestaltning ” vid Arkitektskolan i Lund ska bygga holkarna som kommer att vara anpassade för mesar, starar, trädkrypare, fladdermöss och fjärilar och genom att etablera boplatser och livsmiljöer för djuren höjs den biologiska mångfalden på campus. Holkarna, som sätts upp och under hålls av Akademiska Hus, kommer dessutom att utgöra ett konstnärligt inslag i miljön.

Holkarna kommer att placeras längs gröna stråk, i buskage och träd och studenterna på biologiska institutionen kommer att använda dem i sin forskning och undervisning.

I projektet ingår också att bygga en faunadepå för att gynna insekter som lever av död ved. Överblivna stockar av lövträd gynnar inte bara insekter utan även t ex lekande förskolebarn. På campusområdet kommer även stora mulmholkar att placeras där förhoppningsvis hotade arter kommer att trivas. Mulmholkar ska efterlikna miljön i ett ihåligt gammalt träd.  T ex förmultnad ved, skalbaggsbajs och gamla fågelbon bildar det näringsrika material som insekternas larver kräver och det blir ett bed and breakfast för sällsynta insekter.

En hotad naturtyp är ängen och i projektet ingår att anlägga en äng för att gynna pollinerande insekter.

- Ett av våra mål är att öka samarbetet kring hållbarhet med våra kunder och andra intressenter och det här är ett led i det arbetet. Att öka den biologiska mångfalden på campus bidrar till ett attraktivt campus och ökar även lärandet och kunskapen för både studenter och andra intresserade inom t ex skola och förskola, säger Akademiska Hus energistrateg Li Lövehed.