Till navigation Till innehåll (s)

Designstudenter formar kreativa förslag för en levande och hållbar utveckling av Universitetsstaden i Umeå

Fredag, 20 maj 2016
Under förra veckan fick Akademiska Hus ta del av slutrapporten och det resultat som designstudenter vid Designhögskolan i Umeå tagit fram för hur Universitetsstaden kan bli mer levande och hållbar.

I det projekt som Akademiska Hus och Designhögskolan genomfört i samarbete har 20 studenter från 13 olika länder tagit fram förslag för hur Universitetsstaden ska bli mer levande och hållbar. Under sin slutredovisning gav de även förslag på vilka tjänster eller vilken service som kan finnas i området för att stödja en sådan utveckling. Genom intervjuer med personer på campus och sin egen kreativitet har de tagit fram förslag för hur man exempelvis kan utforska naturen och våra olika årstider med hjälp av en app. Ett annat förslag handlade om hur man kan se hur andra människor rör sig inom området och en tredje idé var en tjänst som underlättar att hitta lediga rum på campus. 

- Det vi jobbar med nu är att, i enlighet med översiktplanen, få området mer funktionsblandat och få en mer levande stadsdel. En viktig del i denna omvandling är att ha ett attraktivt utbud av service och tjänster i området så där ger verkligen de internationella studenterna nya perspektiv och inspiration berättar David Carlsson, regiondirektör i region Norr.

Aktiviteten är hög och planerna och projekten är många för Universitetsstaden i Umeå. Området inkluderar campus, universitetssjukhuset, företagsparken Uminova och Lilljansberget där Akademiska Hus och Umeå kommun under våren drivit ett planprogram för 3 000 bostäder, varav en stor del är dedikerade för studenter och forskare. Med 12 500 personer som arbetar vid universitetssjukhuset, 20 000 studenter på campus samt patienter och övriga besökare i området utgör Universitetsstaden Norrlands största arbetsplats. I takt med att utvecklingen nu går framåt i området blir idéer som de som presenterades under slutredovisningen värdefulla för att Universitetsstaden ska bli så levande och hållbar som möjligt.