Till navigation Till innehåll (s)

Tomas Ringdahl: Rätt mix ger ett attraktivt campus

Tisdag, 17 maj 2016
"Vi arbetar hela tiden för att utveckla konkurrenskraftiga campusområden som stärker Sverige som kunskapsnation. Ett exempel på det är den pågående förändringen i V-huset, idag hemvist för sammanlagt omkring 1300 studenter och anställda. Det är på campus som studenten tillbringar en stor del av sin vakna tid och vardag och vi ansvarar för hur inramningen ser ut och fungerar.

När jag för första gången klev in genom dörrarna till V-huset den 20 augusti 1982 var jag 22 år, full av förväntan och nyfikenhet. Lite nervös för vad som väntade men jag såg verkligen fram emot att komma igång med mina studier. Minnet har bleknat med tiden men jag kommer fortfarande ihåg den starka upplevelsen av att komma in i den stora tegelbyggnaden som var hypermodern när den byggdes på 60-talet efter ritningar av Klas Anshelm. Jag möttes i entréhallen av ”Cadillac Eldorado”. En fantastisk målning. En drygt 6 meter lång målning av en fullstor Cadillac i lila. Målningen är gjord av konstnären John-E. Franzén och har funnits i entréhallen på V-huset sedan huset invigdes i mitten av 60-talet.

Jag kombinerade mina studier i V-huset med ett stort engagemang i kårlivet, jag var till exempel med och grundade ”Flickor på Teknis” som fortfarande är ett årligt event för att inspirera tjejer på gymnasiet att söka tekniska utbildningar. Som de flesta studenter hade jag fullt fokus på mina studier och jag minns att jag upplevde V-huset som slitet och att det behövde rustas upp.

Att jag nu drygt 30 år senare är tillbaka och får uppleva V-huset på nytt känns fantastiskt. Idag är huset hemvist för runt 225 anställda och mer än fyra gånger så många studenter på utbildningar som brandteknik, riskhantering och väg- och vattenbyggnad. Det är långt många fler än när huset byggdes, vilket på senare år har inneburit att allt större klimattekniska krav ställs på byggnaden. Det är dessa krav och även ett förändrat studiebeteende som ligger till grund för den verksamhetsanpassning som vi nu har gjort i två etapper mellan 2013 och 2016. Klas Anshelms arkitektur byggde på den skånska tegeltraditionen med bärande massiva ytterväggar och fortfarande håller arkitekturen.

Under ombyggnadsperioden fick ”Cadillac Eldorado” plockas ner och magasineras. Efter diskussioner med Statens Konstråd visar sig att tavlan är ett av konstnärens mest betydande verk. För att fler ska få kunna ta del av målningen och att den långsiktigt bevaras har vi i samarbete med konstnären kommit överens om att låta Moderna Museet ta över den för att visas i deras utställning. Målningen som har prytt entréhallen till V-huset kommer nu att kunna glädja ännu fler och V-huset får istället en replik av målningen som kommer att vara färdig till återinvigningen av V-huset som sker i höst.

I det offentliga rummet samsas arkitektur och konst, den kan vara tidlös och påverkar oss i vardagen. Våra campusområden har också olika uttryck, gamla historiska byggnader blandas med mer modern arkitektur, studentbostäder och mötesplatser bidrar till att öka attraktiviteten och ger liv och rörelse. Med rätt mix skapar vi attraktiva och konkurrenskraftiga campusområden. Det stärker Sverige som kunskapsnation."