Till navigation Till innehåll (s)

Blogg: Förmiddag i Arkitekturträdgården

Tisdag, 5 juli 2016
Tisdagsförmiddagen inleddes med en diskussion som ligger oss på Akademiska hus varmt om hjärtat, hur framtidens skolmiljö ska utformas och gestaltas. I Arkitekturträdgården på Strandgatan samlades en panel med bred spridning, från Akademiska Hus regiondirektör i Stockholm, Sten Wetterblad till Anna Sandell, Leg. Psykolog. Frågan i fokus var hur vi kan skapa kreativa utbildningsmiljöer och med panelens spridda ingångar blev det ett intressant samtal.

En ökad hänsyn till lokalernas brukare var något samtliga panelister såg som en del av morgondagens planering av skolmiljöer. Att skapa mindre plats för bilar, se till lokalernas ljud- och ljusdesign samt att ställa om till ett mer aktivt lärande var också spaningar man såg skulle förverkligas.

Sten Wetterblad berättade om insikter från ett besök på Minerva College, en högskola med bas i San Fransisco men vars studenter förflyttar sig tillsammans över hela världen under sina år på utbildningen. Fokus ligger på det sociala utbytet och att bo tillsammans, medan studierna förflyttas in i det digitala rummet.

- De digitala studenterna kommer att påverka universitets- och högskolemiljöerna. Det sociala mötet är än mycket viktigare i framtiden även om allt mer flyttas in i det digitala, sa Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska hus, region Stockholm.

Vem styr hur stadsmiljön utformas

Arkitekturträdgården var även platsen för dagens andra seminarium. I samtalet Vem bestämmer hur staden ser ut? diskuterade Akademiska Hus fastighetsutvecklare Karin Ahlzén varför det byggs som det byggs tillsammans med bland andra Dagens Nyheters Viktor Barth-Kron och Utopia arkitekters Emma Jonsteg.

Panelen hade olika uppfattningar om vad som kan definieras som dagens problem; tröga planprocesser, ful arkitektur och en felfördelad maktordning var ämnen man från olika håll ansåg problematiska faktorer i stadens utformning. Karin Ahlzén menade att debatten om vad som är snyggt kontra fult behöver nyanseras, men att samtiden präglas i arkitekturen.

Följ @akademiskahus på Twitter och Instagram för fler uppdateringar från vår närvaro i Almedalen.