Till navigation Till innehåll (s)

Byggstart för nytt Medicinskt Biologiskt Centrum i Umeå

Tisdag, 7 juni 2016
Idag sattes spaden i backen för Akademiska Hus investering i ett nytt Medicinskt Biologiskt Centrum (MBC) vid Umeå universitet. När campus äldsta byggnad, Biologihuset från 1961, nu både byggs ut och om kan den medicinska fakulteten samlokalisera en del av den medicinska spetsforskningen under ett och samma tak.



På tisdagen togs ett första spadtag för de nya lokalerna som ska ge en attraktiv forskningsmiljö och samla experimentell forskning från olika vetenskapliga discipliner inom medicinska fakulteten till ett Medicinskt Biologiskt Centrum (MBC). Tillsammans har Umeå universitet och Akademiska Hus målbilden att byggnaden blir ett myllrande hus som präglas av kreativitet, hållbarhet och gränsöverskridande forskning och utbildning som långsiktigt stärker Umeå som universitetsstad.

På plats för att ta det första spadtaget fanns David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr, Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, Diana Berggren, dekan vid Medicinska fakulteten och Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

– Det nya centret innebär en kraftfull satsning på en interaktiv och dynamisk forsknings- och utbildningsmiljö, som främjar en internationellt konkurrenskraftig verksamhet. Målet är att kunna ge internationellt sett attraktiva förutsättningar för experimentell och translationell forskning inom olika medicinska discipliner, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

MBC skapas genom en till- och ombyggnad av det befintliga Biologihuset. Inom ramen för projektet ingår en totalrenovering av den 10 000 kvadratmeter stora befintliga byggnaden, som ska leda till en ökad flexibilitet och modernare undervisningsmiljöer, laboratorier och studieplatser. Biologihuset får en även en tillbyggnad på cirka 1 700 kvadratmeter som bland annat ska rymma kontor, lärosalar och en så kallad multisal. Befintliga system så som ventilation, belysning och el byts ut i sin helhet och ambitionen är att huset ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sätta spaden i backen för de nya lokalerna. Vi är stolta över att kunna bidra till bättre förutsättningar och ännu fler möjligheter till gränsöverskridande forskning vid Umeå universitet. De nya lokalerna är en viktig del i arbetet med att stärka både universitetet och universitetsstaden, säger David Carlsson, regiondirektör för Akademiska Hus region Norr.

De olika verksamheterna som ska sitta i de nya lokalerna kommer successivt att flytta in från och med hösten 2017. Om- och tillbyggnationen är ett led i arbetet med att förverkliga den beslutade campusplanen. Planen visar hur universitets fysiska miljö ska utvecklas framöver och innehåller flera kommande byggprojekt.