Till navigation Till innehåll (s)

Många vinnare i unikt samarbetsprojekt

Fredag, 8 juli 2016
I väntan på att detaljplan för studentbostäder ska vinna laga kraft har Akademiska Hus region Syd upplåtit en 1 500 kvadratmeter stor lokal på campusområdet i Lund för second hand försäljning. Samarbetet som pågått under två år har varit väldigt lyckosamt och resulterat i drygt en miljon kronor i överskott. Pengar som gått till bistånd samt till viktigt socialt arbete i och kring Lund.

Second hand-butiken är ett samarbetsprojekt mellan Akademiska Hus, som står för lokalen, Sysav, som har två speciella insamlingscontainrar vid Gastelyckans återvinningscentral samt Erikshjälpen Second Hand och Pingstkyrkan i Lund, som ansvarar för butikens verksamhet.

− De olika samarbetsparterna har haft olika utgångspunkter i varför de har engagerat sig i projektet, men alla är överens om att samarbetet gått över förväntan och att resultatet är fantastiskt. Vi har haft ett otroligt bra gensvar från Lunds invånare. Gåvor, köpare och volontärer har strömmat till och mycket gott socialt arbete har fått sin finansiering tack vare överskottet redan under år ett, säger Joakim Sahrling, butikschef.

Målet med projektet, som avslutas i sommar, har inte bara varit att generera minst en miljon kronor till socialt arbete och bistånd − det har också handlat om att bidra till ökad återanvändning. Bakgrunden till samarbetet är ett examensarbete av miljövetaren Ellen Lindblad, där hon tittade på återanvändning av möbler och kunde konstatera att närmare 9 000 återbrukbara soffor, resårmadrasser, stolar och bokhyllor kasserades varje år på Gastelyckas återvinningscentral. Genom Sysavs speciella insamlingscontainrar har mycket möbler och andra saker som annars skulle ha slängts nu kunnat tas om hand och säljas.

− När jag började skriva mitt exjobb hade jag inte en tanke på att det kunde utvecklas till något så här stort, det känns verkligen jättehäftigt! Det hade inte varit möjligt utan alla inblandade och jag tycker det är roligt att se att så olika organisationer − ett avfallsbolag, en biståndsorganisation, ett fastighetsbolag och en frikyrkoförsamling − har kunnat samarbeta mot ett gemensamt mål, säger Ellen Lindblad.

Second hand-butiken på Tornavägen har också varit en plats där många människor fått chans att växa och utvecklas. Sedan starten i augusti 2014 har mellan 250 och 300 personer haft möjlighet att vara volontärer, ha arbetspraktik, språkträning, arbetsgemenskap och rehabilitering i butiken. Det har varit många engagerade människor och härlig arbetsgemenskap.

Butiken finns kvar på nuvarande plats till augusti och därefter kommer AF Bostäder att påbörja byggandet av ca 200 studentbostäder. Under hösten kommer Erikshjälpen Second Hand i samarbete med Pingstkyrkan i Lund att öppna en ny, stor butik på Öresundsvägen i Lund. Även Sysav finns fortsatt med i samarbetet.

Korta fakta om Erikshjälpen Second Hand Tornavägen:  

- 2015 såldes cirka 110 000 varor

- Det totala antalet besökare 2015 var cirka 30 000

- Butiken har tagit emot cirka 500 kilo varor per dag

- Målet med butiken har bland annat varit att generera ett överskott på 1 000 000 kronor under hela projektperioden. Överskottet delas mellan Erikshjälpen och Pingstkyrkan i Lund och går till olika biståndsprojekt och till socialt arbete i och kring Lund, bland annat till Crossroads Lund.