Till navigation Till innehåll (s)

Kulturminnesmärkta byggnader blir student- och forskarbostäder

Måndag, 22 augusti 2016
Under sommaren har den gamla kulturminnesmärkta Grindstugan i Frescati Hage renoverats och byggts om till två stycken student- och forskarbostäder. I veckan gjordes en slutbesiktning och antikvarisk redovisning vilket innebär att detta blir några av de första studentbostadsprojekten som Akademiska Hus slutför i egen regi.

Fastigheten, som tidigare fungerat som Skogsforskningsinstitutets portvaktsbyggnad, har under flera år stått tom och outnyttjad. Inom kort kommer dock huset att fyllas med nytt liv då en renovering och ombyggnation gjort det möjligt att nyttja byggnaden som student- och forskarbostäder. Den två våningar stora Grindstugan rymmer numera två bostäder med flera vackra originaldelar samt nyrenoverat kök och badrum. Eftersom byggnaden är ett statligt byggnadsminne har den krävt en extra varsam renovering. Höga krav har ställts på att så mycket som möjligt av byggnadens originaldelar ska tas tillvara för att kulturvärden ska kunna bevaras. Huset utgörs av två våningsplan och både planlösning och rumsfördelningen har bevarats enligt originalet. Även snickerier som dörrar, socklar och fönsterbeslag har bevarats i originalskick.

- Grindstugan i Frescati Hage blir några av de första student- och forskarbostäderna som Akademiska Hus tillhandahåller i egen regi. Även om det bara är två bostäder blir de ett viktigt bidrag till den rådande bostadsbristen för studenter och forskare. Projektet visar också på Akademiska Hus kompetens och höga ambitionsnivå när det gäller att ta tillvara på de kulturminnesmärkta byggnader som finns inom bolagets fastighetsbestånd, säger Susanne Malmgren som är affärsområdeschef för studentbostäder på Akademiska Hus.

Under hösten påbörjas en liknande renovering av Trädgårdsvillan i Frescati Hage. Även denna byggnad är ett statligt byggnadsminne. Framåt slutet av året beräknas renoveringen vara klar och byggnaden ska då nyttjas som student- och forskarbostäder med sina sex rum och gemensamt kök.