Till navigation Till innehåll (s)

Nya studentbostäder när Akademiska Hus säljer mark i Lund

Onsdag, 24 augusti 2016
Akademiska Hus försäljning av mark vid hörnet Tornavägen/Tunavägen möjliggör att bostäder för 330 studenter byggs av AF Bostäder. Ett steg på väg mot visionen om att bygga bort studentbostadsbristen i Lund.

– Det har varit en lång process som pågått i många år och att vi nu är i hamn är viktigt för den fortsatta utvecklingen i Lund. Att ytterligare bostadsalternativ finns på campusområdet är en konkurrensfaktor och stärker Lunds attraktivitet, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör för Akademiska Hus region Syd.

På initiativ av Akademiska Hus har en bostadsutredning tagits fram som presenterades i slutet av 2013 där man tillsammans med Lunds kommun och Lunds universitet har målsättningen att studentbostadsbristen i Lund helt ska byggas bort.

Nu är försäljningen klar och AF Bostäder kan bygga ca 330 studentbostäder på platsen. Området kommer att heta Marathon.

– Läget för Marathon är idealiskt. Vi är mycket tacksamma för att den attraktiva tomten. För AF Bostäder är det lite av en nystart eftersom vi bygger på helt ny mark för första gången sedan 1970-talet. Det är roligt att kunna fortsätta med vår höga expansionstakt, säger Henrik Krantz, vd AF Bostäder. 

Bostadsbristen för studenter är stor i flera universitets- och högskoleorter och just nu medverkar Akademiska Hus till att mer än 10 000 studentbostäder ska byggas runt om i landet.

Sedan början av 2015 har Akademiska Hus uppdrag breddats så att det även medger byggande och ägande av studentbostäder. Akademiska Hus kommer också att fortsätta släppa in andra aktörer på campus som bygger studentbostäder. 

– Det här är ett bra exempel på hur vi tillsammans med lärosäten, kommuner och andra byggherrar hittar olika vägar till fler forskar- och studentbostäder.
Det är viktigt för oss, och för Sverige som kunskapsnation, säger Susanne Malmgren, samordnare för studentbostäder på Akademiska Hus.