Till navigation Till innehåll (s)

Fler studentbostäder i Alnarp

Måndag, 5 september 2016
Under våren och sommaren har Akademiska Hus byggt om outnyttjade fastigheter i Alnarp till studentbostäder. Nu flyttar studenterna in.

Tidigt i våras påbörjades en ombyggnad av tre byggnader i Alnarp som tidvis stått outnyttjade. Byggnaderna som är byggnadsminnen har olika karaktär, är olika stora och från flera olika tidsepoker.

På campus Alnarp finns redan ca 160 studentbostäder till de ca 700 studenter som studerar på Alnarp och ett tillskott av 40 studentbostadsrum är välkommet.

Den gamla teglade kassörbostaden på ca 160 kvadratmeter från 1934, som under de senare åren använts som lärarbostad och kontor, har nu byggts om till sex stycken studentbostadsrum. I huset finns nu också ett gemensamt kök, wc/dusch och samvarorum. I den gemensamma källaren finns en nyrenoverad tvättstuga. 

”Gamlegård” byggdes redan på 1700-talet och var då en mangårdsbyggnad. Under årens lopp förändrades verksamheten och 1858 var det en herrgårdslänga med halmtak. När Lantbruksinstitutet inrättades på 1860-talet byggdes huset om till bostad och har på senare tid varit uthyrd som privatbostad. Byggnaden är i tre plan och de 10 studentbostadsrummen finns nu på entréplanet tillsammans med ett samvarorum, kök och wc/dusch.

”Östra dubbelvillan” är i tre plan med källare och ombyggnaden pågår. Efter ombyggnaden kommer det att finnas 24 studentbostadsrum och gemensamma ytor. Källaren kommer att utnyttjas för förråd och tvättstuga men även för teknik såsom sprinklercentral, värmecentral och fläktrum. ”Östra dubbelvillan” kommer att vara färdig för inflyttning till terminstart 2017.

Samtliga bostäder möbleras av SLU med säng och skrivbord. SLU sköter även uthyrningen av bostäderna.