Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: ”Höstterminen och bostadsjakten är igång”

Fredag, 2 september 2016
En ny termin och ett nytt läsår har börjat och det är härligt att se hur campusområden fylls av liv och rörelse igen. Totalt har 237 433 personer tackat ja till erbjudna utbildningsplatser i höst enligt Universitets- och högskolerådet. Många av dessa studenter påbörjar nu sina eftergymnasiala studier och med det påbörjar de också en jakt efter ett boende. På många orter i landet är nämligen utmaningen snarlik: Det finns för lite studentbostäder.

Vi – Akademiska Hus – har länge arbetat för fler studentbostäder genom att upplåta vår mark och att låta andra aktörer bygga. I en rad städer verkar vi nu sammanlagt för att mer än ca 10 000 studentbostäder blir verklighet på campus. Vårt uppdrag utökades 2014 till att också inrymma byggnation, ägande och förvaltning av studentbostäder, och sedan dess har vi tagit en än mer aktiv roll i studentbostadsfrågan.

Enskilda aktörer kan göra skillnad, men det är först när vi börjar samarbeta som vi kan nå verkligt stora resultat och hitta en hållbar lösning.  Det är därför vi har varit med och tagit initiativ till samverkansformer för fler studentbostäder. Exempelvis med sthlm6000+ och nu i sommar med Gbg7000+. Båda är exempel på samarbeten mellan studentbostadsaktörer för att växla upp byggandet. Den 8 september tar vi ett historiskt spadtag på KTH Campus i Stockholm, då vi för första gången i egen regi bygger studentbostäder med plats för över 400 studenter.

Efterlängtat besked
I sommar blev det klart i Högsta förvaltningsdomstolen att Akademiska Hus är att betrakta som en upphandlande myndighet, som omfattas av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Vi välkomnar beskedet som ger oss efterlängtad klarhet i frågan. Vi arbetar kontinuerligt med vår inköpsprocess för att säkra högkvalitativa upphandlingar och övergången till det nya regelverket kommer därför att gå smidigt.

Slutligen vill jag önska er en bra hösttermin 2016. Vi arbetar dagligen för att nå våra hållbarhetsmål, att halvera vår köpta energimängd till år 2025 och att eliminera vårt koldioxidavtryck. Fortsätt att vara med oss på den resan!