Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Peter Karlsson
Chef Datahantering och analys
070 508 24 49
peter.karlsson@akademiskahus.se

Akademiska Hus och Högskolan i Skövde strävar mot samma mål

Måndag, 31 oktober 2016
Miljömål, hållbarhet och klimatsmart är mer än bara modeord. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag både kan och vill vi göra skillnad. Men för att nå dit krävs gemensamma insatser. Det nära samarbetet med de som nyttjar våra lokaler är viktigt för att hitta smarta lösningar och nå energimålen tillsammans. Ett skolboksexempel på detta är samarbetet mellan Akademiska Hus och Högskolan i Skövde.

Akademiska Hus äger ungefär hälften av Högskolan i Skövdes lokaler och tillsammans strävar vi efter ett mer hållbart och miljövänligt campus. Genom att successivt byta till energisnålare belysningsalternativ, smartare klimatstyrning och ta vara på överskottsvärme försöker man aktivt minska energiåtgången. Men arbetet innebär också en hel rad andra åtgärder.

- I samarbete med Akademiska Hus kan vi dessutom sedan drygt ett år tillbaka producera egen el med hjälp av solceller. Vi har även tagit steget ut och ser över vår avfallshantering vilket innebär att vi nu kommer ha möjlighet att källsortera på ett mycket enklare och konkretare sätt än tidigare. Alla myndigheter ska försöka minska sitt resande för att minska co2-bidraget – vi ska jobba enligt REMM (Resfria möten i myndigheter), säger Magnus Littmarck, campuschef vid Högskolan i Skövde.

En av de stora utmaningarna när det gäller hållbarhetsmål och energispar är att kommunicera ut vad man gör så att brukarna av lokalerna, t ex forskare eller studenter, förstår vad det är man gör.

- Kommunikation är alltid svårt, instämmer Littmarck. Mycket handlar om att inte vara rädd för att visa på de goda exemplen hos oss själva, men även utanför vår miljö: vad kan vi förbättra, vad gör vi som är bra, vad gör andra som vi kan ta efter? Det är viktigt att öka medvetenheten kring hållbarhetsfrågor – att alla, både studenter och anställda, måste vara med och bidra. Alla kan inte göra allt men alla kan bidra med något.

Samarbetet mellan hyresvärd och hyresgäst är nyckeln till ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Kommunikationen med varandra, är viktig. Magnus Littmarck säger att de regelbundna möten som ägt rum mellan Akademiska Hus och Högskolan i Skövde är A och O.

- Vi har regelbundna möten med Akademiska Hus energistrateger och vår lokala representation i förvaltning. Mötena är av informell karaktär och behandlar både smått och stort. Här gör vi även regelbundna uppföljningar av energiförbrukning, vilka åtgärder som kan vara möjliga att genomföra på kort och lång sikt, hur åtgärderna ska finansieras osv. Samarbetet fungerar bra – det är viktigt att vi drar åt samma håll.

Än är dock varken Akademiska Hus eller Högskolan i Skövde nöjda, trots att man kommit längre än många andra i samarbetet och utvecklandet av hållbarhetsfrågor.

- Vi ser just nu över möjligheten att utöka solcellsparken med mer yta. Här är det viktigt att även kommunen förstår våra önskemål och behov – vi är ju en del av samma värld.

När det gäller tips till andra lärosäten som vill påbörja eller utöka sitt arbete med hållbarhetsfrågor funderar Magnus ett tag.

- Det är svårt att ge goda råd. Men en bra början är att ha en prestigelös och kreativ dialog med hyresvärdarna.

tipsfilm2_458x258.jpg

Energispartips - Stäng och släck!

Stäng och släck när du går för dagen. Det innebär en halvering av utrustningens energianvändning. Se fler tips på hur du kan spara energi på vår Youtubekanal. Tack för din insats!