Till navigation Till innehåll (s)

Bokbytarställ invigs på ElectriCitys "tysta" busshållplats för buss 55

Fredag, 21 oktober 2016
Ett bokbytarställ öppnar i Tysta Offentliga Rums busshållplats, ElectriCitys ändhållplats vid Campus Chalmers den 27 oktober.

Att vänta på bussen blir en trevlig och avkopplande upplevelse när du ägnar dig åt läsning under tiden. Som ett första steg behöver bokbytarstället fyllas med böcker! Så, ta med dig en eller flera böcker till invigningen.

Bokbytarstället är resultat från ett projekt som syftar till att göra upplevelsen i hållplatsen attraktiv, att sprida kunskap, uppmuntra social interaktion och bidra till hållbar stadsutveckling.

Projektet sammankopplar de större samarbetsprojekten Tysta Offentliga Rum (TOR) där bullerdämpade platser skapas i stadskärnan och ElectriCity där industri, forskning och samhälle utvecklar och testar lösningar för morgondagens hållbara kollektivtrafik.

- En bok, tystnad och frisk luft är för många förknippat med semester, men detta blir nu en del av bussresan från Johanneberg Science Park; För att skynda på utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle behövs många kreativa idéer som inspirerar och leder oss till nya val. I internationell samverkan och med studentinvolvering knyts i en unik kombination tre olika projekt ihop, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park.

Bokbytarstället är öppet dygnet runt och kräver ingen registrering. Det är designat och konstruerat i Grekland i 100% återvinningsbart material såsom trä, metall och etalbond. Det kommer att utvärderas och utvecklas efter hand vilket innebär att det kan komma att flyttas eller förändras över tid. Chalmers studenter för hållbarhet (CSS) kommer ansvara för praktisk support av snurran och också flytta och ta hand om den vid behov.

Initiativtagare och koordinator för projektet är Johanneberg Science Park.

Involverade projektpartners är IMCG, Akademiska Hus, Watteriet, ElectriCity partners och Chalmers Students for Sustainability (CSS). Finansieringen kommer från Västra Götalandsregionen.