Till navigation Till innehåll (s)

Kontakt

Kerstin Vänerhall
Bitr. Projektavdelningschef
072 511 25 29
kerstin.vanerhall@akademiskahus.se

Nytt växthus för algforskning byggs för Lovéncentret Tjärnö

Måndag, 5 december 2016
För Lovéncentret för marin infrastruktur vid Göteborgs universitet i Tjärnö bygger Akademiska Hus ett nytt växthus som ska användas för forskning av alger. Växthuset uppförs vid Kosterfjorden och planeras stå färdigt under våren 2017.

På Lovéncentret på Tjärnö och i Fiskebäckskil i Bohuslän pågår en unik, nationell och internationell marinbiologisk forskning. Kosterfjorden och Gullmarsfjordens speciella djup och utformning gör nämligen att arter som normalt finns långt ute till havs lever i dessa vatten.

Akademiska Hus förvaltar campusområdet för Göteborgs universitet och satsar nu på en särskild fastighet för algforskning, ett växthus vid havet. Forskning om odling av makroalger är det som kommer att bedrivas och målet för verksamheten är att man i växthuset ska kunna utveckla en ny marin näring i Sverige.

- Vi har flera projekt med den inriktningen inom vår projektgrupp vid institutionen för marina vetenskaper - Tjärnö, men det är framförallt det SSF-finansierade projektet Sweaweed som är ett samarbete med KTH och Chalmers som kommer dra nytta av det nya växthuset, säger Gunnar Cervin, Förste forskningsingenjör vid institutionen för marina vetenskaper.

Vad betyder tillskottet för Lovéncentret och vad hoppas ni kunna forska på?

- Vi hoppas att man ska kunna tillgodose behovet av infrastruktur för vår projektgrupp med inriktning mot odling av makroalger. Odlings- och avelsmetoder för att få fram biomassa för ny föda, men även för produktion av fin-kemikalier och nya biobaserade material, berättar Gunnar.

Den nya fastigheten på ca 60 kvadratmeter byggs vid Kosterfjorden och beräknas stå färdig under våren 2017.