Till navigation Till innehåll (s)

Samarbetsavtal ger nya möjligheter för Sahlgrenska Life

Torsdag, 22 december 2016
Västfastigheter, Vitartes och Akademiska Hus tecknar samarbetsavtal för utvecklingen av Sahlgrenska Life – ett Life Science-kluster som binder samman Sahlgrenska Universitetssjukhuset med Göteborgs universitets forsknings och utbildningsverksamhet på Medicinareberget.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet har i flera år fört en dialog om att skapa ett Life Science-kluster där forskning, vård och näringsliv knyts samman. I ett sådant sammanhang uppstår innovationer, nya jobb och underlag för att attrahera spetskompetens till Västra Götalandsregionen.

2015 tecknade Västfastigheter och Vitartes samarbetsavtal för att tillsammans undersöka möjligheterna för byggprojektet Sahlgrenska Life och i oktober 2015 startade en arkitekttävling med syfte att få fram förslag på utformningen av byggnaderna. Den 27 april i år presenteras det vinnande förslaget ”Flöden” ritat av Sweco och Architema Architects. Förslaget visar hur Life Science-klustret kan se ut och fungera i området.

Akademiska Hus som äger och förvaltar en stor del av marken och byggnaderna på Medicinareberget har under lång tid fört samtal med Göteborgs universitet om deras behov av lokaler och kopplingen till Universitetssjukhuset. Arkitekttävlingen gav inspiration till att undersöka alternativa placeringar av Sahlgrenska Life där Akademiska Hus mark tas i anspråk. Förslaget gillades av Göteborgs universitet varpå Akademiska Hus initierade diskussioner med Västfastigheter och Vitartes om samverkan och utveckling av ett något större område.

– När Akademiska Hus mark adderas till projektet uppstår nya möjligheter för Sahlgrenska Life. Vi kom ganska snabbt överens om att gå vidare tillsammans, säger Steinar Stokke, vd Vitartes.

– Vi är mycket glada över att delta i projekt Sahlgrenska Life. Det som vi adderar till samarbetet är vår erfarenhet från liknande projekt och vår mark som gör det möjligt för byggnaderna att ansluta till verksamheterna på Medicinareberget på ett ännu bättre sätt, säger Birgitta van Dalen regiondirektör Akademiska Hus region Väst.

Sahlgrenska Life ska binda samman forskningen och utbildningarna på Medicinareberget med den kliniska vården i sjukhuset. Just nu finns planer för två byggnader på Medicinareberget och en på sjukhussidan. De tre binds samman av en fjärde byggnad över Per Dubbsgatan. För gatan i sig föreslås service och butiker i markplan.

Nu inleder parterna fas 1 i det gemensamma projektet som bland annat omfattar fortsatta utredningar, detaljplanläggning och vidareutveckling av konceptet.

– Nu ska vi tillsammans med våra kunder arbeta fram programhandlingar och skisser med fokus på att få fram en detaljplan. Programhandlingarna ska spegla våra gemensamma visioner och målbilder, säger Lars Jansson fastighetsdirektör Västfastigheter.

Sweco och Arkitema Architects som vann arkitekttävlingen för Sahlgrenska Life kommer nu att vidareutveckla förslaget med Akademiska Hus idéskisser som inspirationsmaterial.

Kortfakta:

Byggstart: Inte beslutat, prel. 2019

Färdigställande: Beräknat 2021-2023

Byggherrar: Akademiska Hus, Vitartes och Västfastigheter

Arkitekt: Sweco och Arkitema Architects

Total bruttoarea: Cirka 115 000 kvm

Hus 1, på sjukhussidan

Byggnaden ska rymma ca 35 000 kvm BTA, ägas av Västfastigheter och ha huvudsaklig verksamhetsinriktning mot Västra Götalandsregionens förvaltningar, särskilt Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Hus 2, över Per Dubbsgatan

Byggnaden ska rymma ca 10 000 kvm BTA, ägas av Vitartes och ha en huvudsaklig verksamhetsinriktning mot gemensamma funktioner för de övriga byggnaderna samt delvis komma att fungera som strategisk gemensamhetsanläggning för berörda intilliggande fastigheter.

Hus 3, på Medicinareberget

Byggnaden ska rymma ca 35 000 kvm BTA, ägas av Vitartes och huvudsakligen omfatta lokaler för verksamhet inom vård, akademi, service och näringsliv med koppling till forskning och utbildning.

Hus 4, på Medicinareberget

Byggnaden ska rymma ca 35 000 BTA, ägas av Akademiska Hus och huvudsakligen omfatta lokaler för verksamheter inom akademi, service och näringsliv med koppling till forskning och utbildning.