Till navigation Till innehåll (s)

Studenter vid SLU binder samman högskoleområdet med centrum i Kristianstad

Tisdag, 13 december 2016
Studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har arbetat med förslag för Kristianstads utvecklingsområde kring Högskolan Kristianstad och Krinova. På torsdag visas deras idéer för allmänheten.

Det är i kursen Large Scale Structures*, på masternivå i Landskapsarkitektprogrammet, som studenterna fått i uppgift att föreslå förbättringar för detta utvecklingsområde i nordväst. Målet i uppgiften är att förbättra högskoleområdets kontakt med övriga staden. Kristianstad ligger centralt i en Skåne-Blekingeregion. Vissa förslag visar hur en flyttning av centralstationen ger spännande möjligheter att knyta samman staden, kopplat med lokala förbättringar för pendling.

Högskolan Kristianstad är bland Sveriges mest populära med högt söktryck. Krinova, som har Sveriges största inkubatorverksamhet är ledande i landet på livsmedel och har god potential för breddning inom exempelvis vård, omsorg och miljö. Hur detta område i västra Kristianstad kan knytas till Vattenriket både fysiskt och mentalt visar flera studenter. Nya attraktiva studentbostäder i det unga växande utvecklingsområdet med goda fritidsmöjligheter blir en attraktion för staden rent allmänt.

I Sverige idag talas om nya stadsbildningar runt bland annat Stockholm. Skåne behöver också nya städer för en ung och växande befolkning. Kristianstad har god potential för utveckling och det finns många möjligheter till förbättringar. Kristianstad finns redan på världskartan med Vattenriket, en attraktion som lockar besökare från hela världen.

Studenterna presenterar sina idéer för kommunpolitiker och tjänstemän, Högskolan Kristianstad och Krinova den 15 december i Sessionssalen i Rådhuset.

Studenternas förslag kan ses i en posterutställning i Rådhusets foajé fram till den 9/1. Pressvisning kl 10.00 den 15 december. Utställningen finns från den 9/1 på Krinova.

När? Pressvisning: Torsdag den 15 december, kl 10.00
Var? Sessionssalen, Rådhuset, Stora Torget, Kristianstad.

* Masterkursen Large Scale Structures på Landskapsarkitektprogrammet behandlar storskaliga strukturer på en överkommunal nivå. Arbetsmoment innefattar avancerade landskapsanalyser, dokument för dialog och konsultation i enlighet med plan- och bygglagar samt en miljökonsekvensbeskrivning (EIA).