Till navigation Till innehåll (s)

Ytterligare information

Henrik Mortensen
Strategisk fastighetsutvecklare
070 313 25 18
henrik.mortensen@akademiskahus.se

Hantering av sjukt träd vid Johannebergsgatan i Göteborg

Måndag, 27 mars 2017
Park och naturförvaltningen i Göteborg har informerat Akademiska Hus om att en alm invid Gamla Hovrätten, på Johannebergsgatan, är sjukt och i behov av att tas ner. Akademiska Hus konsulters bedömning är att trädet är så stabilt att ingen omedelbar fara finns för allmänheten. Trädet kommer därför att besiktigas en gång till innan beslut om åtgärd fattas.

UPPDATERAD: 2017-03-28, 11:49

I torsdags den 23 mars meddelande Park- och naturförvaltningen (Göteborgs stad) att ett träd på Akademiska Hus mark längs Johannebergsgatan var i dålig kondition.

På uppdrag av Trafikverket görs en värdering av träd längs hela området för det planerade projektet Västlänken. I samband med detta uppmärksammade en värderingsman park- och naturförvaltnigen på att en alm på platsen har en rötskada i stambasen och att trädet behövder tas ned så snart som möjligt för att avvärja risk för allmänheten.

Akademiska Hus kontrakterade Svensk Markservice vars underkonsult, en arborist, idag bekräftade att trädet är drabbat av stambasröta men att det är så stabilt att det inte kommer att falla på kort sikt. Av den anledningen och då önskemål från flera närboende har inkommit väljer Akademiska Hus att låta genomföra ytterligare en bedömning av trädet. Den eventuella avverkningen av trädet är därför stoppad i väntan på resultatet av den nya bedömningen. Beskedet kommer tidigast under vecka 14.

Trädet är inte angripet av almsjuka men vid nedsågning av en alm finns alltid en risk för spridning av sjukdomen. Den färska veden kan locka till sig almsplintborrar som är smittospridare. Av den anledningen bör almar alltid fällas under den kallare årstiden.