Till navigation Till innehåll (s)

Framtidens studentbostäder diskuteras i Almedalen

Måndag, 26 juni 2017
Studentbostadsbyggandet är just nu det högsta på nästan 20 år. Flera nya studentbostadsaktörer har etablerat sig på marknaden och Akademiska Hus har sedan 2014 ett förtydligat uppdrag som tillåter egen produktion av studentbostäder. Under Almedalsveckan i Visby ska frågan om hur framtidens studentbostäder bör utformas diskuteras.

- En undersökning gjord av branschorganisationen Studentbostadsföretagen visar att 65% av de tillfrågade studenterna helst vill bo i en egen enrumslägenhet. Samtidigt stärks både integrationen och det psykosociala välmåendet av att bo tillsammans, något som insikter från andra länder ständigt visar oss, säger Susanne Malmgren, chef studentbostäder, Akademiska Hus. 

Under Akademiska Hus seminarium måndagen 3 juli kommer vi berätta mer om hur vi redan nu arbetar och har arbetat med framtagandet av studentbostäder runt om i landet. Vi får höra mer om hur forskningsprojektet kring framtidens boende ser ut från HSB Living Lab och tillsammans med Erik Pelling, kommunalråd i Uppsala berättar vi om utvecklingen av Rosendalsfältet.

Men vi kommer även med hjälp av en panel diskutera hur de nya studentbostäderna egentligen bör utformas och vilken betydelse har bostaden för studenternas välmående. Ska bostäderna möta studenternas önskemål om eget boende eller ska de fokusera på att bidra till ökad interaktion och integration mellan studenterna? Har Akademiska Hus som statligt bolag ett större socialt ansvar jämfört med andra aktörer vid byggandet av studentbostäder?

Var? Sjöbergs bakgård, Strandgatan 18
När? 11:30-12:30

Deltar gör 

  • Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson, Moderaterna
  • Erik Pelling, kommunalråd, (S) Uppsala kommun
  • Carl von Rosen Johansson, ordförande, Chalmers studentkår
  • Emma Sarin, projektledare, HSB Living Lab
  • Martin Johansson, generalsekreterare, Studentbostadsföretagen
  • Kerstin Lindberg Göransson, vd, Akademiska Hus
  • Susanne Malmgren, chef studentbostäder, Akademiska Hus