Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: Så skapar vi mer socialt hållbara campus

Tisdag, 27 juni 2017

Vi har fyra övergripande mål som driver vårt hållbarhetsarbete framåt. De gav oss tidigt en riktning och genomsyrar vårt arbete och kan ses som en nyckel till att vi kommit en bra bit på väg, inte minst när det gäller vårt energi- och klimatarbete. Vi har gjort en genomlysning av hur vi konkret kan bidra till FN:s 17 globala mål och sett att vi svarar väl mot flera av dem. Men det finns mer att göra och därför fokuserar vi ännu mer på social hållbarhet. Att arbeta aktivt och genomtänkt med hur vi tar socialt ansvar är ett sätt att förbereda oss för framtiden, att bidra till en positiv samhällsutveckling och att skapa värde för våra kunder och på så vis stärka Sverige som kunskapsnation. 

När det gäller campusutveckling kommer vårt arbete framöver att handla om hur vi ytterligare kan vässa vår förmåga att ta hänsyn till sociala perspektiv i stadsutvecklingen, att vara normkritiska och att skapa kundvärde genom att leverera ledande kunskapsmiljöer. Vi vill också bidra till ökad attraktivitet för lärosäten och skapa campus som främjar deras möjligheter till en bredare rekrytering – vilket är viktigt för lärosätena i en hårdnande konkurrens. 

Genom vår egen framtagna Metod för campusplaner kan vi systematiskt och i nära samverkan med våra kunder utveckla en bra helhet i våra kunskapsmiljöer. Här läggs stor vikt vid sociala perspektiv för hur vi ska utforma våra campusområden på bästa tänkbara vis. 

Vi medverkar även i utvecklingen CityLab, en metod för certifiering av hela stadsdelar – eller campusområden – där tydlig hänsyn ges till sociala perspektiv. Studentbostäderna på våra campusområden blir allt fler. De påverkar hela den sociala kontexten och skapar möjligheter till miljöer med mer liv och rörelse under dygnets alla timmar. Att förstå studenternas behov, både under och efter skoltid, kommer därför att vara ännu mer viktigt för oss när vi utvecklar våra områden i framtiden. 

I våra campusplaner ingår alltid studentbostäder och det är en fortsatt viktig fråga för såväl oss som för våra kunder. Vi arrangerar ett seminarium i Almedalen den 3 juli. Under rubriken - Vem bygger vi studentbostäder för? – kan vi utlova en spännande diskussion om hur studentbostäder bör utformas och vilken betydelse det har för studenters välmående. 

Önskar dig en fin sommar!