Till navigation Till innehåll (s)
Onsdag, 20 januari 2016

Digitala utmanare

Vår uppkopplade värld har öppnat upp för nya aktörer och metoder inom utbildningsvärlden. Aha tittar närmare på fyra exempel runt om i världen. 

 

 

Kahn Academy 

FILMER OM MATEMATIK SOM BLEV VÄRLDSSUCCÉ

Det började med att Salman Khan, född och uppväxt i New Orleans i USA, skulle hjälpa sin kusin Nadia med matteläxorna på distans. Som hjälpmedel spelade han in korta videofilmer med instruktioner som Nadia sedan kunde titta på så många gånger hon ville. 

– Min kusin såg mig hellre på video än i verkliga livet, och det är faktiskt helt begripligt. Hon kunde pausa, spola tillbaka och titta igen. Hon kunde ta den tid som hon behövde utan att någon stod över henne och frågade om hon hade förstått, berättade Salman Khan under ett Ted Talk.

Denna inlärningsmetod är fortfarande kärnan i det som i dag är Khan Academy med ett webbaserat bibliotek på 6 500 undervisningsfilmer översatta till 36 språk och med världen som klassrum.

Även om Khan Academy har världen som arbetsfält är 70 procent av studenterna från USA, resten kommer i första hand från Mexiko, Brasilien, Indien och Sydafrika. Utbildningsfilmerna har visats mer än 580 miljoner gånger via You-tube och varje dag löser Khan Academys studenter sammanlagt fyra miljoner övningar kopplade till videolektionerna. En miljon lärare, som använder materialet i sin undervisning för att inspirera och motivera sina elever, är registrerade hos Khan Academy.

Skolan drivs av en icke-vinstdrivande organisation som grundades 2008 av Salman Khan själv. I dag stöds akademin av bland annat Bill & Melinda Gates Foundation, Google, brasilianska Lemann Foundation och det amerikanska filantropparet Ann och John Doerr.

Från början var lektionerna fokuserade på matematik och vetenskapliga områden, i dag har Khan Academy ett betydligt bredare register som omfattar såväl historia, ekonomi och konst som medicin. 

Text: Görrel Espelund

Läs om fler digitala utmanare:

»Vårt motto är: gratis undervisning i världsklass för alla, oavsett var de bor.«

Salman Khan, grundare av Khan Academy

Visste du att...

… amerikanska Udacity erbjuder onlinekurser med så kallad nanoexamen inom sex månader för teknikområden där förändringar sker snabbt. Kostnad per månad: 200 dollar.

... genomsnittlig kostnad för en traditionell akademisk student är 13 728 dollar per år i OECD-länder enligt siffror från Unescos Institute for Statistic.

... närmare hälften av världens befolkning använde internet 2015 enligt FN:s International Telecommunication Union.

... »digital natives« kallas den generation som vuxit upp med datorer och internet som en naturlig del av sin vardag. Kina har i dag flest digital natives, dubbelt så många som tvåan USA.