Till navigation Till innehåll (s)

REBECKA STENKVIST 
Ordförande Sveriges Förenade Studentkårer (SFS):

»SÄTT PRESS PÅ KOMMUNERNA!«

I juli tillträdde Rebecka Stenkvist som ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS).  Studentbostäder är en av hennes hjärtefrågor och hon beskriver läget som mer än akut.

− Det här är inte bara ett storstadsproblem. Även mindre städer som Borlänge och Visby brottas med bostadsproblematiken. Det saknas i dag 300 000 bostäder för unga i Sverige, säger hon och fortsätter:

− Studier från Centrala studiestödsnämnden visar att studenter mår sämre än befolkningen i övrigt och det beror till stor del på bostadsfrågan eftersom bostaden är en central punkt för trygghet och återhämtning.

Enligt SFS kan bara tre städer i Sverige i dag erbjuda sina studenter ett permanent boende inom en månad: Karlshamn, Skellefteå och Trollhättan. För Rebecka Stenkvist är det en ohållbar situation.

− Situationen är värre än någonsin. Antalet rödmarkerade orter har nästan fördubblats sedan 2012, från sex till elva orter som inte kan erbjuda bostad inom den första terminen, säger Rebecka Stenkvist.

− Alla inom sektorn är överens om att det ska vara utbildningsvalet och inte bostadssituationen som ska styra valet av studieort.

Enligt lagen är det kommunerna som bär bostadsförsörjningsansvaret för att alla ska leva i goda bostäder, men sedan 2007 har nyproduktionen av studentbostäder stått i princip helt stilla. Här vill SFS att lärosätena tar större ansvar.

− Kommunerna bär det yttersta ansvaret, men lärosätena är ofta stora arbetsgivare på orten och kan trycka på för att bostäder ska prioriteras och få problem med att hamna högre på den politiska agendan.

Bristen på studentbostäder lyfts nu av allt fler partier. Rebecka Stenkvist fanns bland annat på plats under sommarens politikervecka i Almedalen, där Moderatledaren Fredrik Reinfeldt utlovade 20 000 nya studentbostäder till år 2020.

− Jag är glad att politikerna börjar ta det här problemet på allvar och det är positivt att man har pekat ut Akademiska Hus som en tydlig aktör. Men vi vill höra konkreta förslag i stället för prat om att skapa förutsättningar. Framför allt får inte bostäder byggas för pengar som tas från grundutbildningen.

Studiemedlet ligger just nu på 9004 kronor och SFS rekommenderar att studenterna inte ska lägga mer än en tredjedel av den summan på hyra, men det betyder inte att studenter ska bo sämre än andra. SFS är kritiska till förslag som att höja riktvärdet för buller från 55 till 60 decibel för bostäder mindre än 35 kvadratmeter.

− Det är märkligt att det ska vara acceptabelt att sänka bullerkraven för studenterbostäder, men inte för andra bostäder. Man måste se över alla regler som finns för att öka byggandet av studentbostäder, men man får inte tumma på tillgänglighet och kvalitetskrav. 

Text: Linda Karlsson-Eldh  Foto: Ida Knudsen & Mattias Ermanbrix

 

Vad säger de andra experterna:

OM: Rebecka Stenkvist

Jobbar som: Ordförande i Sveriges förenade studentkårer (SFS).
Bakgrund: Språkstudent som tagit ett år ledigt för ordförandeskapet i SFS. Hon är före detta ordförande för Södertörns högskolas studentkår.
Aktuellt: Under hösten ger SFS ut sin årliga studentbostadsrapport som de senaste åren har fått stor uppmärksamhet i media.