Till navigation Till innehåll (s)

»JAG HAR LAGT ENORMT MYCKET TID PÅ ATT LETA BOSTAD OCH DET HAR TAGIT FOKUS FRÅN JOBBET«

Det var enklare för forskaren Christopher Cederroth att hitta bostad på Manhattan än i Stockholm. Han och familjen har flyttat tre gånger på 1,5 år.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara ett så stort problem med bostäder, säger han. Christopher Cederroth kommer från Schweiz och fick sin grundutbildning i Genève. Efter en tid på Rockefeller-universitetet i New York sökte han sig vidare till Karolinska Institutet, KI, där han forskar om tinnitus.

– Universitetet i New York hade bostäder på campus och kunde erbjuda boende till nästan alla sina postdocs. Vi behövde bara ansöka två månader innan vi flyttade dit, och fick dessutom förtur eftersom vi har barn. Vi betalade 2500 dollar i månaden för en trea på Manhattan, berättar Christopher, som har hustrun Manon och de tre barnen på fem, tre och ett år med sig i Sverige.

När de skulle flytta hit i oktober 2012 kontaktade de KI i god tid, men insåg snabbt att gästforskarbostäderna på max ett rum och kök inte var något alternativ. De ställde sig i kö för en bostad via Wenner-Gren-stiftelserna och började också leta på egen hand.

– Det var svårt eftersom alla sajter är på svenska, men vi hittade bland annat Blocket. Vi fick kontakt med en kille som hade en trea att hyra ut i Sollentuna.

Efter bara tre månader gick flyttlasset vidare till ännu en andrahandsbostad i Sollentuna.

I våras fick familjen Cederroth äntligen en gästforskarbostad, en fyra på Wenner-Gren center. Där får de bo i två år.

– Jag har lagt enormt mycket tid på att leta bostad och det har tagit fokus från jobbet. Hade jag varit singel hade jag inte brytt mig, jag hade kunnat dela lägenhet med i stort vem som helst. Men med familj går det inte. Bara för att man är en utländsk forskare är det inte säkert att man återvänder till sitt hemland – man kan lika gärna etablera sig här. Att hitta en långsiktig boendelösning är därför mycket viktigt.  

»STIPENDIET TÄCKTE I PRINCIP BARA BOENDEKOSTNADERNA«

För svenska forskare som väljer utländska universitet kan situationen också bli besvärlig. När Jonas Ivarsson fick ett stipendium för att gästforska i Los Angeles fick han ordna bostad åt sig och sin familj på egen hand. Universitetet, UCLA, kunde inte hjälpa till.

– De hade vissa egna bostäder, men vi behövde något som vi skulle få plats i allihop – jag hade fru och två barn med mig. Vi ville gärna hyra möblerat eftersom vi bara skulle vara där tre månader, men det var ganska svårt. Det finns en hel del att välja på, men det är extremt dyrt. De lever med helt andra tidshorisonter och kan hyra ut med en veckas varsel, berättar Jonas Ivarsson, som är professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Via en bostadssajt på nätet hittade han en möblerad fyra i stadsdelen Santa Monica. Lägenheten var fin och läget bra – men hyran kom att bli väldigt hög, eftersom dollarn steg kraftigt mot kronan under familjen Ivarssons USA-tid. Den ekonomiska osäkerheten det förde med sig var det enda negativa med vistelsen i Kalifornien.                     

– Vår månadshyra närmade sig 30 000 kronor. Vi hade säkert kunnat bo billigare om vi bosatt oss på ett mer udda ställe. Nu täckte mitt stipendium i princip bara boendekostnaderna, säger Jonas. 

Text: Sofia Stridsman  Foto: Ida Knudsen

För forskaren Christopher Cederroth och hans familj var det enklare att hitta bostad på Manhattan än i Stockholm. 

RUNE FRANSSON
Direktör för Infrastruktur på Karolinska Institutet:

Vad kan ni göra för att hjälpa era gästforskare att hitta boende?

– Vi har redan i dag ungefär 350 bostäder för studenter  och gästforskare och nu kommer vi att få 420 nya, som byggs på campusområdet i Solna. Det byggs också bostäder i anslutning till Huddinge sjukhus. Så det är över 1000 nya bostäder som ska vara klara senast under 2016.

Har ni någon boendegaranti för era forskare?

– Nej, men i praktiken brukar vi lyckas lösa det i alla fall. Men det kan vara trassligt, så de nya bostäderna kommer att underlätta.
Boendesituationen i Stockholmsområdet är tuff.

Vad spelar det för roll för KI:s attraktivitet?

– Vi vet inte säkert, men kan misstänka att en del studenter, och kanske även gästforskare, inte söker sig till Stockholm just beroende på att det finns så få boendemöjligheter.

Har bostadssituationen för gästforskare blivit lättare eller svårare?

– Svårare. Bostadsläget i Stockholm har överlag blivit svårare.