Till navigation Till innehåll (s)

DYRT BOENDE – EN UTMANING FÖR LONDON

London är en av de mest populära universitetsstäderna bland internationella studenter. Men höjda terminsavgifter och svårigheter att hitta boende till rimligt pris är en utmaning både för den som väljer att studera i London och för Londons rykte som bäst i klassen bland universitetsorter. I USA och Australien har man sedan länge förstått att endast goda studieresultat inte räcker för att locka studenter. Det handlar om att leverera en tjänst som också inkluderar en boendemiljö med tillhörande service av hög klass.

University of London erbjuder on-campus för förstaårsstudenter, men därefter är det vanligt att man flyttar till annat boende. Att hitta ett bra boende kan vara en utmaning. Priserna är höga och standarden är lägre än i Sverige. Och som student har man oftast inte råd med ett eget boende. Det gäller att vara ute i god tid och ha rimliga förväntningar. Vill man bo för 60 pund i veckan (motsvarande cirka 720 kronor) så blir läget och standarden därefter. Att dela hus eller lägenhet med andra studenter är vanligt. Ett annat alternativ är att boka rum på ett studentresidens.

En före detta brittisk student berättar för Aha att en del av universiteten i London inte har hållit jämna steg med studenternas krav på boende. Att bo inom universitetsområdet i internatliknande miljö är inget som lockar merparten av dagens studenter. Hyran är hög och som student förväntas man anpassa sig efter de regler som finns. Universiteten måste tänka om och anpassa sig till de krav som studenterna har och erbjuda ”value for money”.

Enligt Richard Stott, auktoriserad studentbostadsinspektör, går trenden mot ett boende i boutiqueinredd hotellmiljö. Det är vad som krävs för att locka studenter nu och i framtiden.

Text Anna Cederberg Gerdrup

 

Läs om andra lösningar för bra boende

»Studenter kommer att vara mer selektiva när de väljer universitetskurser utifrån vilket boende och vilken kringservice som erbjuds. Deras val kommer att ha stor inverkan på vilka universitet som kommer att finnas kvar i framtiden«

Richard Stott, auktoriserad studentbostadsinspektör, Storbritannien.